Güney'den Irak'a yanıt: İptal etmeyeceğiz

Güney Kürdistan Yönetimi, Irak’ın bağımsızlık referandumunu hükümsüz sayma çağrısını reddetti.

Güney Kürdistan Yönetimi, diyalog için bağımsızlık referandumunun iptalini şart koşan Irak merkezi hükümetine tepki gösterdi. Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, “Sonuçları hükümsüz kılmak Bağdat’taki yetkililerin sandığı kadar kolay değil” dedi.

Bir yazılı açıklama yapan Dizayi, “Referandum hükûmete veya bir siyasi partiye değil, halka ait. Geleceklerine, bu referandum çerçevesinde karar verdiler” ifadelerini kullandı.

Dizayi, peşmergenin tartışmalı bölgelerdeki varlığını da savunarak, peşmergenin söz konusu bölgelere DAİŞ nedeniyle girdiğini söyleyerek, “Peşmerge Irak’a dışarıdan gelip bu bölgeleri işgal eden bir dış güç değil. Peşmerge güçleri, Irak anayasasında da belirtildiği gibi, Irak’ın federal savunma sisteminin parçası” diye konuştu.

ABADİ: DİYALOG İÇİN İPTAL ŞART

Bağdat yönetimi, bölgesel hükümetle diyalog başlatmak ve masaya oturmak için referandumun iptal edilmesini istiyor. Son olarak Irak Başbakanı Haydar Ebadi dün, “Kürdistan bölgesi önce anayasaya aykırı olan referandumun sonuçlarını iptal etmeli, ondan sonra Bağdat’la Irak’ın bütünlüğünü güçlendirmek için ciddi diyaloğa girmeli” demişti.