Güney Kürdistan Parlamento başkan yardımcısı istifa etti

Güney Kürdistan Parlamentosu’nun Komala İslami Hareketi’nden olan başkan yardımcısı Fahrettin Qadir, bölge başkanlığı, referandum, parlamentonun işletilmemesi konularında ağır eleştirilerde bulunarak görevinden istifa etti.

Güney Kürdistan Parlamentosu’nun Komala İslami Hareketi’nden olan başkan yardımcısı Fahrettin Qadir parlamento önünde yaptığı bir açıklama ile istifa etti.

Sadece parlamento başkan yardımcılığı ve milletvekilliğinden istifa ettiğini söyleyen Qadir, “Hükümet ve parlamentonun işlevsel olduğu dönemde uygulanması için önemli bazı yasalar çıkardık. Ancak ne yazık ki bunların hiçbiri yerine getirilmedi. Bu yasalar, kararlar yerine getirilmediği gibi meclis de işlevsizleştirildi. Siyasi partiler parlamentodan çok kendilerine bağlı, istedikleri her şeyi yaptırabildikleri bir parlamento olmasını istiyorlar ve parlamentonun halkın iradesi olarak çalışmasına izin vermiyorlar. Bölge olarak meclis ve bölgemizi yürütmek için yazılı yasalara ihtiyacımız vardı. Ancak işletilmeyen parlamento olarak bu yasaları çıkarmamıza izin verilmedi.

Halkın ekonomik durumun düzeltilmesi için çok çalıştık. Bunun için petrol gelirlerinin adaletli bir şekilde dağılımı için ortak bir kasa oluşturulmasını önerdik. Ancak bu yerine getirilmediği gibi aksi yönde uygulamalara gidildi. Aksine geliştirdikleri uygulamalarla halkın ekonomik durumu daha kötüye gitti, memur maaşları ödenemez duruma geldi ayrıca maaşlar düşürme uygulamasına gidildi” diye konuştu.

UYGULAMALAR YASAL DEĞİL

Her şeyin yasal yollarla olması için çok çalıştıklarını ancak hiçbir yasada yeri olmayan uygulamalara gidildiğini de dile getiren Qadir referandum ve diğer konulara ilişkin de şunları söyledi: “Örneğin referandum meselesi var. Parlamentonun haberi yoktu. Karar alındı, her tarafta tartışıldı sonradan getirip parlamentonun önüne konuldu. Parlamentonun diğer bir rolü ve çokça tartıştığımız husus diğer parçalar için örnek teşkil etmesi, mücadelelerini desteklemesi konusuydu. Ama bu görevimizi de yerine getirmedik.”

Bölge başkanlığı sorunu, seçilme süresi ve seçimle gelmesi meseleleri gibi hayati meselelerin hiçbirinde parlamento işletilmediği konusunu da eleştiren Qadir “Bunların hepsinin yasalarla çözülmesi gerekirdi ama çözülmedi ve o sorunlar şimdi daha ağır bir şekilde sürüyor” dedi.

FERHAT SENGAVİ DE MİLLETVEKİLLİĞİNDEN İSTİFA ETTİ

Fahrettin Qadir’ın istifa etmesinden kısa bir süre sonra YNK milletvekili Ferhat Sengavi de milletvekilliğinden istifa etti. Qadir ve Sengavi’nin istifaları kabul edildi. Sengavi YNK içinde referanduma karşı çıkan kanatta yer alıyordu. Referanduma karcı çıktığı için YNK’den ihraç edilmişti. 

Güney Kürdistan Meclisi, iki yıl boyunca kapalı kaldıktan sonra 15 Eylül’de referandum öncesinde açılmıştı.