Güney Kürdistanlılar Türk ordusunun bombardımanlarına tepkili

Güney Kürdistan halkı, Türk devletinin saldırılarını kınarken, Güney hükümetinin sessizliğine de tepki gösterdi.

ANF'ye konuşan Güney Kürdistanlılar, Türk ordusunun bombardımanlarına tepkilerini dile getirdi.

REKANİ: HALKIMIZIN KANI TİCARETTEN DEĞERLİDİR!

"Faşist Türk devletini kınıyoruz" diyen Hamid Rekani, şunları söyledi:

"Halkımıza karşı geliştirilen bu vahşi saldırı Türk devletinin ilk defa yaptığı bir saldırı değil. Türk devleti hiçbir zaman Rojhilat, Bakur, Başur ve Rojava'yı birbirinden ayrı tutmadı. Dört parçada da her zaman saldırı içinde oldu. Bu saldırı Kürtlere karşı yapılmış büyük bir saldırıdır. Tam da referandum öncesi bunun olması, Başur halkı üzerinde endişe vericidir. Umut ederim ki, Kürdistan Bölge Hükümeti, bu saldırıyı bir bildiri ile kınar. Sert bir şekilde uyarmalı ve kınamalıdır. Çünkü halkımızın kanı ticaretten çok çok daha büyüktür. Gerilla olsun, vatandaş olsun; halkımızın kanı ticaretten, siyasi ilişkilerden, ekonomik ilişkilerden daha kutludur, daha değerlidir."

'İRADEMİZE SAHİP ÇIKARAK KAZANABİLİRİZ'

Rekani, Türk devletinin, Osmanlı'dan bugüne kadar hep Kürt halkının kazanımlarına karşı durduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Bugün de kendi düşmanlarıyla bile Kürtlere karşı hep ittifaklar geliştirmektedir. Bugün bile New York’ta İran ve Irak ile görüşmeler yaparak, halkımızın Başur ve Rojava’da elde ettiği kazanımlara karşı saldırı planları geliştirmektedir. Her zaman Kürtler kendi amacına ulaşmasın diye girişim içerisinde olmuşlardır. Eğer halkımız da kendi iradesini geliştirirse, bu uçak saldırılarına ve kazanımlarımıza yönelik geliştirilecek saldırılara karşı durabiliriz. Bizler ölüm ve katliamlarla bitmeyiz. Biz irade sahibi bir milletiz. Toplardan, tehditlerden, katliam ve kimyasallarla bitecek bir halk değiliz. İnşallah bizler kazanacağız. Zafer, her dört parça Kürdistan’da Kürt halkı içindir."

'CİDDİ TEPKİ GEREKİYOR'

Celal Çêyi de Türk devletinin saldırılarını şöyle değerlendirdi:

"Türk devletini şiddetle kınıyoruz, gerçekten faşist bir devlettir, Kürt halkının düşmanıdır. Hiçbir ayrım yapmıyor Kürt partileri arasında, onun için bütün Kürtler düşmandır. Bu son saldırı da vahşi bir saldırıdır, sivillere karşı yapılmış bir katliamdır. Yaklaşık 10 sivil vatandaşımızı şehit ettiler. Onlar da biliyor sivil olduğunu, burada sivillerin kaldığını, fakat ayrım yapmıyor sivil veya asker arasında. Bu konuda biz Bölge Hükûmetini de eleştiriyoruz, ciddi bir tepki göstermiyorlar; yaptıkları açıklama çok yetersizdir.

Biz artık bu saldırıların olmasını istemiyoruz, '90'lı yıllardan bu yana Türk devletinin katliamları devam ediyor ancak kimse sesini çıkarmıyor, özellikle de Şêladızê bölgesi mağdur bir bölgedir. Bu son saldırıya karşı gerekli tepkiler gösterilmedi. Daha güçlü bir tepki gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir yerde 10 insan kasıtlı öldürülüyorsa, bu, katliamdır; referandum kararına karşı bir cevaptır. Kürt halkına 'biz hiçbir zaman Kürtlerin hak sahibi olmasını istemiyoruz' demeye getiriyorlar."