Güney parlamentosunun açılmasına ‘yeni başkan seçilmesi’ şartı

KDP ile YNK yaptıkları toplantının ardından Güney Kürdistan parlamentosunun açılması konusunda anlaştıkları belirtildi.  

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) arasında dün yapılan toplantıda parlamentonun Dr. Yusif Mihemed başkanlığında açılması ancak hemen ardından ikinci oturumda yeni bir parlamento başkanı seçilmesi kararının alındığı bildirildi.

KDP-YNK TOPLANTISI

YNK Genel Sekreteri Birinci Yardımcısı Kosret Resul Eli, YNK Yürütme Kurulu Üyesi Mele Bextiyar ve YNK Politbüro üyesi Sedi Ehmed Pire’dan oluşan YNK heyeti ile KDP Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani başkanlığındaki KDP heyetiyle dün Hewlêr’de bir araya geldi. 12 Ekim 2015 tarihinden beri kapalı olan parlamentonun açılması gündemiyle yapılan toplantıya ilişkin YNK’den yapılan yazılı açıklamada, parlamentonun yeniden aktifleştirilmesi kararının alındığı belirtildi.

YNK’DEN AÇIKLAMA

YNK’nin açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: “Yetkililerin ulusal sorunlara ilişkin tartışmalarının sonucunda tarihi bazı ortak görüşler açığa çıktı. Bunlardan en önemlisi de parlamentonun resmi başkanının başkanlığında açılmasıdır. Biz YNK olarak bunu halka bir müjde olarak vermiyoruz, çünkü bu bizim siyasi, yasal ve demokratik görevimizdir. YNK tüm siyasi güçlerle, YNK’nin kendi iç toplantılarında, siyasi taraflarla ve Mesut Barzani ile yapılan görüşmelere her zaman itidal ile katılmıştır. Umarız, bu atılacak adımla geçmişte yaşananlar geride bırakılacak ve parlamento kurumunun meşru salonunda hepimiz birlikte, partilerin baskısından uzak bir şekilde yasal, siyasi ve demokratik görevlerimizi yerine getiririz. Aynı zamanda hükümet ortaklaşır ve halkı zor durumda bırakan sorunların çözümüne umut olur ve tüm siyasi tarafların katılımıyla referandumun ulusal meşru zemini parlamento zemininde oluşturulur.”

YNK Politbüro üyesi Sadi Ehmed Pîrê ise bugün düzenlediği basın toplantısında, “parlamentonun ilk oturumunun Dr. Yusif Mihemed başkanlığında yapılması kararının alındığını ancak ikinci oturumda yeni bir parlamento başkanı seçilmesi konusunda anlaştıklarını” söyledi.

GORAN BUGÜN YANIT VERECEK

Referandumun gündeme gelmesinden sonra Güney Kürdistan’da Goran başta olmak üzere birçok bir çok parti, parlamentoda alınmayan bir referandum kararının meşruiyetinin sorgulanacağını ifade ediyor. Parlamentonun açılması konusunda da KDP, Goran’ın Dr. Yusif Mihemed yerine yeni bir isim belirlemesini dayatıyor. Ancak Goran ise bu dayatmaya karşı çıkıyor. Goran yönetiminin ise KDP ile YNK’nin teklifine cevabını bugün yaptığı toplantının ardından yanıt verecek.

PARLAMENTO 2 YILDIR KAPALI

20 Ağustos 2015’te yapılması gereken bölge başkanlık seçimlerinin yapılmamasından dolayı Güney Kürdistan’da siyasi partiler arasında kriz baş göstermiş, 12 Ekim 2015’te ise Goran Hareketi’nden parlamento başkanı olan Yusuf Muhammed’in Hewlêr’e girişine KDP asayiş güçleri tarafından izin verilmemesinden sonra parlamento çalışmaları askıya alınmıştı. KDP daha sonra Goran’ın hükümet kabinesindeki 5 bakanının da görevine son vermişti.