Güneyli 4 partiden Rosneft anlaşmasına ortak tepki

Güney Kürdistan parlamentosundaki 4 siyasi parti, yaptıkları ortak açıklama ile KDP'nin parlamento onayını almadan Rosneft'le yaptığı anlaşmaya tepki gösterdi.

Güney Kürdistan parlamentosunda bulunan 4 siyasi parti, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Nêçirvan Barzani ve beraberindeki heyetin 2 Haziran günü St. Petersburg'ta Rus enerji şirketi Rosneft ile 20 yıllık petrol anlaşması imzaladığı anlaşmaya karşı çıktı. Goran (Değişim) Hareketi, Komeleya Îslami (İslami Topluluk), Tevgera Îslami (İslami Hareket) ve İslami Birlik (Yekgirtû) partileri, Kürdistan Bölge Hükümeti’nin adına Rus enerji şirketiyle parlamentonun onayı olmadan anlaşma imzalamasına ortak açıklama yaparak tepki gösterdi.

'AÇIKLAMALAR KUŞKU VERİYOR'

Güney Kürdistan’da içine sürüklendiği kriz, işsizlik, yoksulluğun petrol satışından elde edilen gelirle de artık aşılamadığının belirtildiği açıklamada, “Petrol anlaşmaları Kürdistan Bölgesi'nin geleceğini tehlike altına sokmakta. Eğer bu anlaşmaların önü alınmazsa, Kürdistan Bölgesi bağımsızlık yerine, büyük bir ekonomik ve siyasi krizin içine sürüklenecektir” denildi. Hükümetin, "Kürdistan Bölgesi'nin 27 milyar dolar borcu olduğu" yönündeki açıklamalarından kuşku duyulduğunu belirten 4 siyasi parti, bütçenin nereye harcandığının bilinmediğini dikkat çekti.

'SEFALET ANLAŞMALARININ DEVAMI'

Rosneft ile imzalanan anlaşmanın Kürdistan Bölgesi’nin "ekonomik ve siyasi krizlere sürükleyen anlaşmaların bir devamı" olduğunun belirtildiği açıklamada, "Türkiye ile imzalanan 50 yıllık petrol anlaşmasının incelenmesi için parlamentoda birkaç defa girişimde bulunuldu. Ancak, hükümet yetkilileri, anlaşmanın parlamento gündemine girmesine izin vermedi. Birkaç anlaşmanın içeriğinin daha açıklanmasını istedik hükümet bu açıklamaları da yapmadı” ifadelerine yer verildi.

'SESSİZ KALMAYACAĞIZ'

Hükümetin anlaşmayı parlamentoya danışmadan yaptığını belirten 4 siyasi parti, bu durum karşısında sessiz kalmayacaklarını belirterek, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: "Anlaşmanın bir bölümü Kerkük petrollerini kapsamakta. Bunun için Irak Merkezi Hükümeti’yle görüşülmüş mü? Merkezi Hükümet engel çıkardığı taktirde nasıl bir yaklaşım gösterilecek? İktidarın bu tarz siyasetinin Kürdistan Bölgesi halkının yaşamını tehlike altı soktuğunu ve geleceğin daha da kötü olacağını belirtiyoruz. Halkın içerisine sürüklendiği sefalet karşısında sessiz kalmayacağız.

ANLAŞMANIN İÇERİĞİ VE KAPSAMI BELİRSİZ

2 Haziran günü St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'na (SPIEF) katılan Güney Kürdistan Başbakanı Nêçîrvan Barzani ile Rosneft arasında yapılan anlaşmanın içeriği hakkında herhangi bir bilgi yer almazken, anlaşmanın "20 yıllık olduğu, 5 bölgede petrol üretimi yapılacağı, günlük üretimin 700 bin varilden bir milyon varile çıkarılacağı, çıkarılan petrolün ise Kerkük-Ceyhan boru hattı aracılığıyla İskenderun'a ve oradan da Almanya'daki Rosneft rafinerilerine nakledilip işleneceği" belirtiliyor. Petrol gelirinin ne kadarının Güney Kürdistan'ın kasasına gireceği de sır gibi saklanıyor.