Güneyli parlamenterler: Rosneft anlaşmasının içeriği açıklanmalı

Süleymaniye'de basın toplantısı düzenleyen bir grup parlamenter, hükümetin Rosneft şirketi ile yaptığı petrol anlaşmasının içerisinin açıklanmasını istedi.

Güney Kürdistanlı bir grup parlamenter, düzenledikleri basın toplantısıyla hükümetin Rus petrol şirketi Rosneft ile yaptığı 20 yıllık petrol anlaşmasının içerisinin açıklanmasını istedi. Rojnews'te yer alan habere göre, aralarında Goran (Değişim) Hareketi ve Komeleya İslami Partisi milletvekillerinin bulunduğu çok sayıda parlamenter, Güney Kürdistan parlamentosunun Süleymaniye ofisinde aldıkları oturumun ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Goran Hareketi parlamenteri Şêrko Hemê Emîn, hükümete Rosneft ile yapılan anlaşmanın içerisini açıklama çağrısı yaptı. Parlamentonun devre dışı bırakılarak uluslararası anlaşmaların yapılamayacağını söyleyen Emîn, "Hükümetin yaptığı bu anlaşma yasa dışıdır. Bu tür anlaşmaların ilk önce meclis komisyonları ve parlamentodan geçip onay alması gerekir" dedi.

Emîn'in ardından konuşan Güney Kürdistan Parlamentosu Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Şêrko Cewdet de Rosneft ile yapılan anlaşmanın hukuki olmadığını kaydederek, "Böyle bir anlaşmanın mecliste görüşülmesi gerekiyor. Komisyonda tartışılması gerekiyor. Bu anlaşmanın içeriğinin topluma açıklanması gerekiyor" dedi.

Goran parlamenteri Ömer Înayet de anlaşmaya ilişkin bir rapor hazırladıklarını kaydederek, "Bu raporu hükümete sunacağız. Eğer buna doyurucu ve açıklayıcı bir yanıt almazsak, anlaşmada imzası bulunanlar hakkında hem iç hukukta hem de uluslararası alanda suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

2 Haziran günü St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'na (SPIEF) katılan Güney Kürdistan Başbakanı Nêçîrvan Barzani ve Rus petrol şirketi Rosneft arasında 20 yıllık petrol anlaşması imzalanmıştı.

Kürdistan Bölgesi'nin 5 ayrı yerinde petrol çıkartacak ve çıkarılan petrolün, Kerkük-Ceyhan boru hattı aracılığıyla İskenderun'a ve oradan da Almanya'daki Rosneft rafinerilerine nakledilip daha sonra dünya pazarına sürülmesi hedefleniyor.

Güney Kürdistan'da günlük 700 bin varil olan petrol üretimini bir milyon varile çıkarmayı hedefleyen anlaşmanın detayları hakkında net bilgi verilmezken, Rosneft'ten yapılan açıklamada "Şirketimiz için karlı bir anlaşma oldu" demişti.

Petrol gelirinin ne kadarının Güney Kürdistan'ın kasasına gireceği de sır gibi saklanıyor. Dün de basın toplantısı düzenleyen Barzani, konuya ilişkin soruları yanıtsız bırakmıştı.