Hakkari-Van yolunda eziyet

Van-Hakkari arasında arama noktalarına OHAL’le birlikte yenileri eklendi ve ulaşım mesafesi 3 saatten 8 saate kadar çıktı.

Van-Hakkari karayolu üzerinde bulunan onlarca arama noktası nedeniyle kilometrelerce araç kuyruğu oluşuyor. Yurttaşlar saatlerce arama noktalarında beklemek zorunda kalıyor.

AKP yönetimindeki Türk devletinin 'diyalog süreci'ni sonlandırıp yeniden savaşa başlamasının üzerine OHAL de ilan edilince seyahat hakkı bile gasp edilmeye başlandı. Kırsal bölgeler 'geçici güvenlik bölgesi', 'sokağa çıkma yasağı' ve 'askeri güvenlik bölgesi' adları altında halkın girişine yasaklanıyor; tüm sınır kapıları kapatılarak, yurttaşların sınır ticareti yapması engelleniyor; şehirler arası ulaşımda da 'güvenlik tedbirleri' bahanesiyle eziyete dönüştürülüyor. Hakkari-Van karayolu da ulaşım hakkının devletçe gasp edildiği, engellendiği bir yol oldu.

3 SAATTEN 8 SAATE KADAR ÇIKIYOR

Van-Hakkari arasında daha önce birçok arama noktası olmasına rağmen OHAL’le birlikte birçok arama noktası daha kuruldu. Bu arama noktaları nedeniyle Van-Hakkari arasındaki ulaşım mesafesi 3 saatten 8 saate kadar çıkıyor. Özellikle Van’ın çıkışında kurulan yeni arama noktaları Kurubaş, Hoşap, Bebleşin ve Başkale; Van-Hakkari-Gever arasındaki Yeniköprü ile Hakkari şehir girişinde bulunan Depin nedeniyle uzun araç kuyrukları oluşuyor.

BİTMEYEN, TEKRARLANAN ARAMALAR

Özellikle Hakkari-Gever ve Van arasında bulunan Yeniköprü Jandarma Noktası ile Hakkari şehir girişindeki bulunan Depin Polis Noktası, aramalar nedeniyle işkenceye dönüşmüş durumda. Güvenlik bahanesiyle tüm araçlar sırayla alınıyor. Hakkari- Van karayolu şehirler arası yol olması nedeniyle arama noktalarında, işlemlerin zaman zaman uzaması sonucu uzun araç kuyrukları oluşmasına neden oluyor. Özellikle trafiğin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde arama noktalarında kilometrelerce kuyruk oluşuyor. Saatlerce arama noktalarında beklemek zorunda kalan yurttaşlar, yapılan uygulama tepki gösteriyor.

KİMLİKLERİ ALIP SAATLERCE BEKLETİYORLAR

Hakkari-Van karayolunun işkenceye dönüştüğünü ifade eden yolcular, bu uygulamaların bilinçli yapıldığını söylüyor. Yurttaşlara göre; arama noktalarında kimliklerin alınıp saatlerce getirilmesi keyfi eziyet. Kimliklere bakmak en fazla 5 dakika sürmesi gerekirken saatleri buluyor. Bekletmeler nedeniyle çok uzun kuyruklar oluşuyor. Böylece bir çeşit işkence uygulanıyor. İnsanları bıktırarak, sindirmeyi yurtlarını terk etmeye mecbur bırakmaya çalışıyorlar. Bunun farkındayız.

ÜÇ SEFERDEN BİRE DÜŞÜRÜLDÜ

Hakkari-Van arasında çalışan bir minibüs şoförü, günde 3 ve ya 4 sefer yapması gerekirken, yapılan aramalar nedeniyle günde ancak bir sefer yapabildiğini aktarıyor. Yolcuların kimliklerine yanı sıra araç bagajında bulunan yolcuların eşyalarının tek tek çıkartılarak bakıldığını ifade eden minibüs şoförü, “Kimliklere bakmaları yetmiyor, bir de tüm eşyalar yerlere dökülerek, dağıtılarak bakılıyor. Böyle olunca uzun kuyruklar oluşuyor. Ayrıca Van-Hakkari karayolu çok işlek olduğundan dolayı her gün binlerce araç gidip geliyor. Yapılan aramalar nedeniyle, kilometrelerce araç kuyrukları oluşuyor. Bu uygulamalar kesinlikle keyfidir. Bu haksız uygulamaya bir an önce son verilmesini istiyoruz” diyor.