HDP: Yargılama yapmıyor, tiyatro oynuyorlar!

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın duruşmasının ardından açıklama yapan HDP'li vekiller, hukuksuz yargılamaya dikkat çekerek, "Oynanan bir tiyatrodur" dedi.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı davanın bugün Şırnak 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasının ardından, duruşmayı takip eden HDP heyeti açıklama yaptı.

Duruşma sonrası açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, şöyle konuştu:

Ahmet Yıldırım:

"Eş Başkanımız Selahattin Demirtaş'ın onlarca dosyasından sadece birinin duruşması için buradaydık. Eş Başkanımız yargılanmak istediğini, bunu hızlandırmak, kolaylaştırmak istediğini ama tarafsız, adil bir yargı aradığını söyledi. Diğer eş genel başkanımız Figen Yüksekdağ, bir kere mahkemenin önüne çıktığında, çıkma gerekçesinin faşizmin gözünün içine bakmak olduğunu söylemiştir.

Bugün Eş Başkanımız ve milletvekillerimizin neden tutuklu olduklarını bu mahkemede bir kez daha ibretle izledik. Yargı falan değil bu, hukuk hiç değil. Müvekkilin avukatla ilişkisini engellemeye çalışan ne avukatların ne dosyanın özünü soran, Eş Başkanımızın yüzüne bakamayan birinin tarafsız ve bağımsız olmasını biz zaten beklemiyoruz. Oynanan bir tiyatrodur.

Biz Eş Başkanımızın ifade ettiği üzere bütün iş ve işlemlerimizden, söylem ve etkinliklerimizden ötürü yargılanmak istiyoruz. Bazen yargı halka açıklığın, hesap verebilirliğin çok iyi bir enstrümanıdır. Tabii hukuki ise, tarafsız ise. Ama sanığa bakamayan, avukata bakamayan, bilgisayar monitörünün arkasından başını kaldıramayan bir yargıç, gerekçe göstermeden tüm talepleri reddetmiştir. Eş Başkanımız Demirtaş ve avukatların taleplerini ise gerekçe yazmadan bir kararla tamamlamıştır."

Meral Danış Beştaş:

"Biraz önce bir yargılamaya tanıklık etmedik. Bir hakimin verilen talimatların, belki de kişisel öfkesinin, belki de siyasi düşüncesinin sonucu olarak taraflı bir tutumla hem avukatlara hem 6 buçuk milyonun iradesine ve salondakilere sataşma cür'etine tanıklık ettik.

4 Kasım’da milletvekillerimizi ve eş genel başkanlarımızı özel uçaklarla, helikopterlerle 5 ayrı ilden toplayan iktidar, bugün masraf olur diye SEGBİS’i dayatıyor. Adil yargılama hakkını engelliyorlar. Çünkü Demirtaş’ın konuşmasından korkuyorlar. Bu hukuksuzluğun ortaya çıkmasını istemiyorlar.

SEGBİS’e zorla çıkarma kararı Türkiye tarihinde bir ilktir. Eş Başkanımız Demirtaş'ın adil yargılanmasına bir an önce başlanması gerekiyor. Biz hem HSYK’ya hem Adalet Bakanlığına hem uluslararası kurumlara bu yargılamaların taraflı olduğunu hemen bildireceğiz. Hakim hakkında da suç duyurusunda bulunacağız."