Kandil Halk Hastanesi kapatılmak isteniyor

Kandil’de bulunan ve halka ücretsiz sağlık hizmeti veren Kandil Halk Hastanesi, Kürdistan Bölgesel Hükümeti tarafından kapatılmak isteniyor.

Kandil’de bulunan ve halka ücretsiz sağlık hizmeti veren Kandil Halk Hastanesi, Kürdistan Bölgesel Hükümeti tarafından kapatılmak isteniyor.

2012 yılında açılan Kandil Halk Hastanesi, Kandil ve çevresinde yaşayanlara sağlık hizmeti sunuyor. Açılışının ardından Güney Kürdistan idaresi tarafından tanınarak resmiyete kavuşan hastaneye ambülans da verilmişti.

Ancak son 9 aydır halk hastanesine ilaç verilmiyor. Bununla da kalmayan KDP, hastanenin resmiyetini kaldırmak istiyor.

KDP’nin bu girişimine Binare Kandilliler ve hastanenin doktoru Dr. Medya Avyan tepki gösterdi.

Dr. Medya Avyan, Binare Kandil’de 62 köyün olduğunu ve bu köylerin sağlık imkânlarının sınırlı olduğu ortamlarda yaşadığını, savaş kaygısının da sağlık hizmetini zorunlu hale getirdiğini ifade etti.

Daha önce haftada bir gün sağlık hizmetinde bulunan hastane 2009 yılında haftada 2 gün, şimdiyse haftada 5 gün halka sağlık hizmeti veriyor.

Ellerinde var olan imkânlarla halka gönüllü bir şekilde sağlık hizmetinde bulunduklarını dile getiren Dr. Medya “Bu kadar krizin olduğu bir dönemde hem ilaç hem de tedavi hizmetinde bulunuyoruz. Elimizden ne gelirse onu yapmaya hazırız. Burada çeşitli tedaviler yapabiliyoruz, hastalarımızı takip ediyoruz. Ameliyat burada çok mümkün olmuyor fakat ameliyat dışındaki tedavileri burada yapabiliyoruz” dedi.

Doktor olarak bazı engellerle karşılaştıklarını belirten Dr. Medya Avyan “Şimdi bu haliyle hizmet verdiğimiz bu hastane 2012 yılında kuruldu. Sonrasında resmiyet kazandı. Tabi bu resmiyette öyle kolay olmadı, mücadeleyle oldu. Bu noktada Kandil belediyesi bizlere çok katkıda bulundu. Sonrasında resmiyet gelişti, ilaç yardımı ve bir ambulans verildi. Fakat 9 aydan bu yana ilaçlar gelmiyor. Sadece gelmemekle kalmıyor, Sağlık Bakanlığı bu hastanenin resmiyetini kaldırmak istiyor.  Biz bunu doğru bulmuyoruz çünkü Binare Kandil’de halk yaşıyor ve bu halkın sağlık bakımına ihtiyacı var. Halkın doktorların tedavisine, sağlık sorunlarının giderilmesine hakkı var. Bu halk için ilaç gönderilmelidir. Bu bölgesel hükümetin de Sağlık Bakanlığının da görevidir. Fakat 9 aydır bu bakanlık görevini yerine getirmiyor. Bu bir eleştiri konusudur” dedi.

Bu durumu kabullenmediğini dile getiren Dr. Medya “Böylelikle bu durumu kabullenmeyişimi dile getirmek istiyorum. Çünkü bundan partiler veya herhangi bir askeri güç faydalanmıyor halk faydalanıyor. Binare Kandil halkı, dışarıdan gelen halk bundan faydalanıyor. Ranya, Rewanduz, Qeladize, Qesre, Diyana halkı geliyor burada tedavi görüyor. Şehirlerde yaşayan halk ilaçların fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı ilaç alamıyorlar ve buraya geliyorlar. Çözümü burada görüyorlar. Hakları kesiliyor, bunun içinde Kürdistan halkı buna karşı tutumunu ortaya koymalıdır. Çünkü ilaç alımı kesiliyor. Bunun içinde bütün yurtsever halkımıza, buradan faydalanan ve bu hastanenin devam etmesini isteyen halkımız bu durumu kabullenmeyişini ortaya koymalıdır” dedi.

HALKIN BU HASTANEYE İHTİYACI VAR

Bölgesel hükümetin tavrına tepki gösteren Binare Kandilli Hesen “Bu hastane sivil halka hizmet ediyor. Ben buraya bir iki kezdir geliyorum hep sivil halka hizmet ediyor. Hükümetin bunu yapması doğru değildir, bunu kabul etmiyoruz. Hükümet buraya ilaç yardımda bulunmalıdır” dedi.

Kandil’de yaşayan halkın bu hastaneye ihtiyacı olduğunu söyleyen Mihemed “Bölgesel hükümetten istiyoruz ki bu hastanenin resmiyetini kaldırmasın çünkü bu hastane yoksul halka hizmet ediyor. Burada yaşayan halkın bu hastaneye ihtiyacı var. Ben iki kezdir buraya geliyorum ve buraya burada yaşayan sivil, yoksul halk buraya geliyor. Bu halk gidip Diyana’dan, Ranya’dan ilaç alamıyor. Hükümet buraya ilaç yardımında bulunmalıdır. Bu halka hizmet etmelidir” dedi.

Yoksul halkın bu hastaneye geldiğini, halkın bu hastaneden faydalandığını dile getiren Bes Husen ise “hükümetten istiyoruz ki bu hastanenin resmiyetini kaldırmasın. Halka hizmet ediyor. Benim ihtiyacım olmazsa, fakir olmazsam neden buraya geleyim. Yoksul halk buraya geliyor. Hükümet neden resmiyetini kaldırıyor, yardımda bulunsun. Ben bu hastaneden faydalanıyorum. Buraya yoksul halk geliyor. Bu hastanenin hükümete ne zararı var. Halk buradan faydalanıyor” şeklinde konuştu.

Hastanenin ücretsiz olarak halka sağlık hizmeti yaptığını söyleyen Nesrin Osman da “Bu hastane parasız çalışıyor, doktorlarda çok iyidir. Halk buradan faydalanıyor. Hükümetten istiyoruz ki buranın resmiyetini kaldırmasın, bu durumu kabul etmiyoruz” dedi.