Karayılan: Mam Celal'ın anısı özgür Kürdistan'da yaşayacaktır

"Mam Celal'ın Önder Apo ve Kürdistan'ın tüm parçalarıyla olan ilişkisi ve ulusal duruşu mücadelemizi güçlendirecektir. Özgür ve bağımsız Kürdistan mücadelesinde Mam Celal hep yaşayacaktır."

PKK Merkez Komite Üyesi Murat Karayılan, YNK Genel Sekreteri ile Irak Eski Cumhurbaşkanı Celal Talaban'in vefatı dolayısıyla Kurtsat News televizyon kanalına konuştu.

Karayılan’ın Mam Celal anısına yaptığı konuşmada öne çıkan başlıklar şunlar:

"Kuşkusuz Mam Celal’in vefatı bütün Kürdistan halkı adına büyük bir kayıptır. Şimdi bütün Kürdistan’da büyük bir yas var. Bizler de, Mam Celal’ı tanıyanlar, onunla arkadaşlık kurmuş olanlar olarak büyük bir üzüntü içindeyiz. Mam Celal’in vefatı sıradan bir durum değildir. 5 yıl önce hasta düştüğünde Kürt siyasetinde büyük bir boşluk oluştu. Vefatı bu boşluğu daha da büyüttü. Ben en başta ablamız Hêroxan, Kak Qubat, Pavel ve Lahor tüm aileye başsağlığı diliyorum. Aynı zamanda tüm YNK camiasına, bütün aziz halkımıza, Silêmanî ve tüm Kürdistan halkına başsağlığı diliyorum. Ailenin acısını en içten duygularımızla paylaşıyoruz.

Mam Celal, Serok Mam Celal, heval Mam Celal bu halk için ve tüm Kürdistan için büyük bir emek vermiştir. En önemlisi de Mam Celal parçacı değildir. Ulusal bir perspektife sahipti. Bu sebeple de tüm Kürt halkı Mam Celal’in aramızdan ayrılışı sebebiyle hüzün içinde.

Gerçekten de bu 3 gün yas durumudur. Silêmanî de, Güney Kürdistan’da, tüm Kürdistan’da yas durumu var. Mam Celal hakkında çok kişi konuşuyor, çok şeyler söyleniyor. Gerçekten de Mam Celal sıradan biri değildir. Sadece Kürt halkı için değil, bütün bölge için bir rol ve öneme sahipti.

Mam Celal’in Irak’ta Sünni ve Şîîler arasında bir ilişkinin yakalanması için verdiği çabaları kimse vermemiştir. Hem bölge, hem bölgedeki farklı oluşumlar, hem de Kürtler nezdinde büyük bir mücadeleciydi, büyük bir emek sahibiydi ve bir role sahipti. Kürt siyasetinde farklı bir renkti. Büyük bir yaratıcılıkla siyaset yürütüyordu. Onda tıkanma yoktu. Sorunlar ne kadar olsa da, görüştüğümüzde masada kesinlikle çözüme kavuşuyordu. Yani Mam Celal’in bulunduğu yerde tıkanma, çözümsüzlük durumu yoktu. Çözüm gücüydü. Bu yüzden de umuttu. Ağır bir sorun olduğu durumda, Mam Celal’e gidelim, bir çözüm çıkar görüşü vardı.

BU KOŞULLARDA KÜRT VE IRAK HALKINIIN MAM CELAL GİBİ BİR LİDERE İHTİYACI VARDI

Yetenekli, zeki, uzak ve derin görüşlüydü. Diyalog ve barışçıl yöntemlerle birliği esas alıyordu. Böyle bir kişilik Kürt halkı için bu zamanda çok gerekliydi. Böylesi önemli bir süreçte Kürt halkının ve Irak’ın Mam Celal gibi bir lidere ihtiyacı vardı. Bu sebeple Mam Celal’in vefatı hepimiz için büyük bir kayıp. Onun verdiği emek, onun verdiği hizmet hiç kimse tarafından unutulmaz. Bu çerçevede Mam Celal ölümsüzdür.

Irak’ta federal bir sistemin oluşturulmasında, Güney Kürdistan’da federasyon sisteminin oluşturulmasında Mam Celal’in emek ve rolünü hiç kimse inkar edemez. Böyle bir kişiliğin kaybı her kes için büyük bir kayıptır. Bu bir eserdir, bir değerdir.

KUZEY KÜRDİSTAN MÜCADELİSİNİ HER ZAMAN ÖNEMLİ GÖRÜRDÜ

Bizler, PKK olarak Mam Celal’i çok yakından tanırız. Şahıs olarak da Mam Celal’i yakından tanırım. Gerçekten de acımız büyük. Kürdistan’ın dört parça olduğunu ve tek parça biçiminde ele alınarak Kürdistan siyasetinin çözüme kavuşamayacağını biliyordu. Ancak dört parçayla Kürdistan özgürlük parçası çözüme kavuşabilirdi. Bu önemli bir konuydu. Başat bir konudur. Kürt siyasetinde bu biçimde düşünülmediğinde başarıya ulaşmak mümkün görünmüyor. Mam Celal’de bu derinlik vardı. Böyle bir duruşa sahipti. Bu sebeple daha 1980’lerde Serok Apo’yu tanıdı. Her zaman Serok Apo’yla ilişki içindeydi ve Kuzey Kürdistan mücadelesine büyük bir önem veriyordu. Kuzey için ‘Büyük Kürdistan’ diyordu. Bu aramızdaki ilişkinin temeli ve ulusal ilişkinin temeliydi. Yaptığı iş, kurduğu diyalog, Kürt davasının sadece Başûrê Kürdistan’da değil, tüm Kürdistan’da çözümün ortaya çıkması içindi, bu doğrultuda büyük bir emek ve mücadeleye sahipti.

Bu sebeple ona karşı büyük bir saygımız var. Gerçekten de bizler yetenekli, seçkin, büyük bir Kürt liderini kaybettik. Bu bizim için büyük bir kayıp. İnanıyorum ki onun bırakmış olduğu miras, aydınlatmış olduğu yol, şimdi de tüm Kürt siyasetine, hepimize yol gösteriyor. Mücadele içinde, bu ulusal birlik yöntemini, bu diyalog, barış ve hoşgörüyü en ağır şartlarda bile göstermemiz gerekiyor. Bu Mam Celal’ın tarzıydı. Bunu hiçbir zaman unutmamak gerek. Ve eğer tüm YNK’li arkadaşlar, tüm Kürdistan siyasetçileri Mam Celal’in yaratmış olduğu esere sahip çıkarlarsa, öyle inanıyorum ki daha sonuç alıcı olunur.

HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN HER KES KENDİNİ SORUMLU GÖRMELİ.

Bu yıl içinde yaşadığımız hem Kak Newşîrwan Mistefa ve hem de Mam Celal’ın kaybı büyük bir kayıplar olmuştur. Tüm Kürt siyaseti, en başta da Goran Hareketi ve YNK, Mam Celal ve Newşîrwan Mistefa’nın hayallerini gerçekleştirme noktasında sorumluluk bilinciyle hareket etmeliyiz.

Özellikle de Mam Celal’in, Serok Apo’yla olan ilişkisi, dört parça Kürdistan’la olan ilişkisi, ulusal duruşu, bizim için her zaman mücadele gücüydü. Mam Celal bu duruşundan dolayı ölümsüz olacaktır, bağımsız ve özgür Kürdistan mücadelesinde Mam Celal’in anısı hep yaşayacaktır. Bizler onun yol ve yöntemlerini kullanıp başarıya ulaştıracağız."