Kayyumun Kürtçe’ye ve Kürt renklerine tahammülü yok

Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyumuna bağlı zabıtalar, kadın esnafa ait tabelayı, üzerindeki yeşil, sarı, kırmızı renkler ve Kürtçe ismi gerekçe göstererek kaldırdı.

Kürdistan’daki belediyelere el koyan AKP hükümetine bağlı kayyumların Kürtçe ve Kürt kimliğine ait sembol ve renklere yönelik saldırıları sürüyor. Belediyeleri ele geçirdikten sonra yoğun bir asimilasyon ve Türkleştirme planını hayata geçirmeye başlayan kayyumlar yaşamın her alanında Kürtçe ve Kürt kimliğini ortadan kaldırma planını hayata geçirmekten geri durmuyor. Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Yenişehir semtinde 2015 yılında kahvaltı salonu açan Ayşe Aslan, isimli kadın esnaf dükkanına bir hastalıktan ötürü kaybettiği kızı Rojda’nın ismini verdi. Aslan, “Rojdam” kafesinin tabelasını da yeşil, sarı, kırmızı renklerde yaptı.

Dükkana gelen, Mardin Büyükşehir Belediyesine el koyan kayyuma bağlı zabıtalar Aslan’a “Tabelanızda ki renkler ve ‘Rojdam’ ismi terör örgütünün propagandası” diyerek işlem yaptı. Tabela ve ismin değiştirilmesini isteyen kayyum zabıtaları aksi halde dükkanın mühürleneceğini söyledi. Kaybettiği kızının Kürtçe ismi ve Kürt halkını temsil eden renklere yönelik bu tutumun düşmanca olduğunu belirten Aslan, tabelayı değiştirmek zorunda kaldığını ancak kızının ismi olan dükkan ismini değiştirmeyeceğini ifade etti.

KAYYUM ZABITASINA GÖRE KÜRTÇE İSİM TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI

Yalova’dan 2015 yılında Mardin’e geldiğini belirten Aslan, “2015 yılında eşimi kaybettikten sonra Mardin’e yerleştim. 2008 yılında bir hastalıktan dolayı kaybettiğim kızım Rojda’nın adını verdiğim bir kahvaltı salonu açtım. Yenişehir ilçesinde açtığım salona kızımın ismine atfen ‘Rojdam’ diye isim verdim ve Kürt halkının renkleri olan yeşil, sarı, kırmızı renklerde tabela yaptırdım” dedi.

Belediye kayyum tarafından işgal edildikten sonra dükkanına yönelik baskıların başladığını belirten Aslan, 4 Haziran günü kayyum zabıtalarının dükkanına gelerek “Bu renkler ve isim terör örgütüne ait, bu renkleri ve ismi hemen kaldırın yoksa dükkanınız kapatılacak” dediğini belirtti.

‘BU İSİM VE RENKLER BİZİM KİMLİĞİMİZ’

Dükkanına kızının ismini verdiğini ve Rojda isminin Kürt kimliği ve kültürü olduğunu belirten Aslan, dükkanı kapatılmasın diye tabelada olan yeşil, sarı, kırmızı, renkleri kaldırdığını ancak kızının ismini dükkanından kaldırmayacağını ifade etti. Aslan; yeşil, sarı, kırmızı renkler ve Rojda isminin kayyumu rahatsız etmesinin tamamen düşmanca tutum olduğunu kaydetti.

Kayyumun göreve geldiğinden beri kadın ve kürt kimliğine yönelik uygulamalarının rahatsız edici olduğuna dikkat çeken Aslan, Kürt olduğunu ve kimliğine sahip çıkacağını da söyledi.