KCK Eğitim Komitesi: Çocukları kendi müfredatımızla eğitelim

KCK Eğitim Komitesi, "Çocuk ve gençlerin eğitimi, başka bir güce teslim edilemeyecek kadar hayati ve kutsaldır" diyerek, soykırımcı eğitim sistemini reddetmeye çağırdı.

Komite, "Bulunduğumuz her mekanı, her evi ve her yeri, eğitim alanına çevirmeliyiz. Ana dilde eğitim hakkı; doğal, toplumsal bir haktır ve ana sütü gibi meşru ve helaldir. Çocuklarımızı ve gençlerimizi uygun ve elverişli yerlerde kendi dil, düşünce ve müfredatımızla eğitelim" dedi.

KCK Eğitim Komitesi, yeni eğitim yılının başlaması vesilesiyle yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Her başlangıç, kendisiyle birlikte yeni bir yaşamın başlangıcıdır. 2017-2018 eğitim yılının başlaması münasebetiyle, eğitim şehitlerimiz Mehmet Karasungur, Salih Kandal, Ferzad Kemanger ve Viyan Amara şahsında, tüm özgürlük şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz. Hayalleri olan demokratik ve özgür toplum eğitim sistemini kuracağımızın sözünü veriyoruz" denildi.

'ASİMİLASYONUN DEĞİRMENİ!'

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Yeni eğitim yılımız; paradigmamızın mimarı ve büyük öğtretmen Önder APO’ya, tüm Kürdistan halklarına, tüm eğitim emekçilerine, öğretmenlere ve geleceğimiz olan öğrencilere kutlu ve armağan olsun. Kürdistan ve Orta Doğu halklarının asimilasyon ve kültürel soykırıma karşı yürüttükleri her türlü çalışma ve mücadeledelerini destekliyor ve demokratik ulus eğitim sisteminin kurma ve geliştirmelerinde başarılar diliyoruz.

Ş. Rüstem Cudi (Maxmur) Kampı'nda, Şengal’de, Rojava’da ve Kuzey Suriye bölgelerinde, özgür düşünce ve ana dille 2017-2018 eğitim sezonu başlamaktadır. Özgür ve özerk bölgelerdeki yeni eğitim sezonu; tüm halklarımıza, çocuklarımıza, gençlerimize, öğretmenlere ve eğitim emekçilerine kutlu olsun.

Faşist ve işgalci Türk ve İran devletleri, kültürel ve fiziki soykırımı derinleştirip yayarak yeni eğitim yılına girmektedirler. Kürt ve Kürdistan halkları üzerinde yürüttükleri imha ve inkar sistemiyle, okulları kültürel soykırım uygulamalarının bir ön cephesi ve fiziki asimilasyonunun değirmeni gibi kullanmaktadırlar. Günümüzde de Kürdistan’da bu okullar birer asimilasyon değirmenleri gibi kullanılmaktadır. Başka bir deyimle, fiziki ve kültürel soykırım aynı mekanda birleşmiş ve faşist-sömürgecilerin gizli yüzü deşifre olmuştur.

Beyaz, siyah ve yeşil faşizmlerin ittifakıyla, Kürt halkı ve demokrasi güçlerine karşı düşmanlıklarını en üst aşamaya çıkarmışlardır. Her ne kadar sistemin hizmetinde bile olsa, Kürt ve demokratik çevrelerin kimliklerine tahammül edilmiyor. Faşist Türk sistemi binlerce öğretmen ve eğitim emekçilerini açlıkla terbiye etmek ve teslim almak için görevden uzaklaştırmıştır.

'SÖMÜRGECİLERİN EĞİTİM SİSTEMİNDEN KOPALIM'

Kürt halkının, demokratik, devrimci ve sosyalist güçlerin eli kanlı faşist ve sömürgecilerin iktidarlarına karşı, direniş ve mücadeleyi yükseltmekten başka bir yol ve yöntemi kalmamıştır. Bizler demokratik ulus ve demokratik özerkliğin kurulması için, faşist ve sömürgecilerin bu saldırılarını bir şans gibi görmeliyiz, kültürel ve fiziki soykırım eğitim sisteminden kendimizi ve çocuklarımızı tamamen koparmalıyız. Bulunduğumuz her mekanı, her evi ve her yeri, eğitim alanına çevirmeliyiz. Ana dilde eğitim hakkı; doğal, toplumsal bir haktır ve ana sütü gibi meşru ve helaldir.

Öte yandan ülke dışında yaşayan halkımız Maxmur, Rojava ve Şengal’deki eğitim tecrübesinin ışığında ve onun ruhuyla ana diline ve onun eğitimine sahip çıkmalıdır. Yaşadığı her ülkede ana dilde eğitim hakkı için hukuki ve demokratik mücadelesini yükseltmelidir."

ÇAĞRI

KCK Eğitim Komitesi, açıklamasının sonunda şunları da kaydetti:

"Tüm yurtsever, devrimci ve demokrat öğretmen ve eğitim emekçilerine çağrımızdır; çocuklarımızı ve gençlerimizi uygun ve elverişli yerlerde kendi dil, düşünce ve müfredatımızla eğitelim. Çocuk ve gençlerin eğitimi, başka bir güce teslim edilemeyecek kadar hayati ve kutsaldır. Bizler çocuklarımızın eğitim hakkını, kendimiz uygulamalıyız. Halklarımız, faşist İran ve Türk sistemlerinin kültürel soykırım uygulamalarını; tüm alanlarda yürüyüş, miting ve kitlesel eylemlerle reddedip kınamalıdırlar. Asimilasyon sistemini protesto ediyoruz ve uygulamalarına boyun eğmeyeceğimizi beyan ediyoruz.

Demokratik ulusun eğitim sistemi mücadelesini yükselterek demokratik özerkliği inşa edelim!"