KCK: Mam Celal ulusal birliği somutlaştırma mücadelesi vermiştir

KCK: Mam Celal ve Önder Apo'nun kendi şahıslarında yarattıkları ulusal birliği, Kürdistan'ın tüm parçalarında somutlaştırma mücadelesi vermiştir.

Kürt siyasetçi Celal Talabani’nin vefatına ilişkin açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, “Celal Talabani’nin Başurê Kurdîstan'ın siyasetinin ve toplumun demokratikleşmesi açısından sol bir hareket olarak YNK’nin kurucularından olması da Kürt özgürlük tarihi açısından önemli bir adımı ifade etmektedir” dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı açıklaması şöyle:

“Tüm ömrünü Kürt halkının özgürlük mücadelesi için veren Mam Celal’in vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Ailesine, tüm dostlarına, YNK’ye ve tüm Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz.

YNK Genel Sekreterliği ve Irak Cumhurbaşkanlığı yapmış olan Celal Talabani, sadece Kürtler için değil, tüm Ortadoğu halkları için büyük bir kayıptır. Milliyetçiliğin ve mezhepçiliğin halkları ve toplumları birbirine düşürdüğü Ortadoğu'da, onun sağduyusu sorunların çözümünde her zaman rol almasını sağlamıştır. Baas iktidarının yıkılmasından sonra Irak'ın federatif bir ülke olmasında cumhurbaşkanı olarak rolünü oynamıştır. Kürt halkının özgürlüğünün Irak'ın federatif birliği içinde gerçekleşmesini sağlamıştır. Birçok sorunu içinde barındırsa da böyle bir adımın atılmasında Celal Talabani’nin önemli bir rolü olmuştur.

Mam Celal, Başurê Kurdîstan'ın özgürlük mücadelesinde önemli bir yere sahip olduğu gibi, Kürdistan'ın tüm parçalarındaki özgürlük mücadelesinin gelişmesinde de önemli katkılarda bulunmuştur. Celal Talabani’nin Başurê Kurdîstan'ın siyasetinin ve toplumun demokratikleşmesi açısından sol bir hareket olarak YNK’nin kurucularından olması da Kürt özgürlük tarihi açısından önemli bir adımı ifade etmektedir. Başurê Kurdîstan ve Kürt siyasetinin demokratikleşmeye ihtiyacı olduğunu on yıllar önce öngörmesi, siyasi liderliğinin güçlü yanının ifadesi olmaktadır.

Mam Celal, PKK'nin tarih sahnesine çıkmasıyla birlikte Kürt halkının özgürlük mücadelesi açısından tarihi önemini anlaması da onun öngörü gücünün yüksekliğini göstermektedir. Bu nedenle Önder Apo ve Kürt Özgürlük Hareketi ile dostluğa çok önem vermiştir. Önder Apo da bu dostluğa değer vermiş, YNK’nin zor dönemlerinde bu dostluğun gereklerini yerine getirmiştir. Özgürlük Hareketimiz de her zaman Celal Talabani ile Önder Apo'nun bu dostluğuna göre hareket etmiştir. Mam Celal ve Önder Apo'nun kendi şahıslarında yarattıkları ulusal birliği, Kürdistan'ın tüm parçalarında somutlaştırma mücadelesi vermiştir.

Mam Celal’in ulusal birlik konusunda yaptığı çalışmalar da hiçbir zaman unutulmayacaktır. Ulusal kongre temelinde birliğin gerçekleşmesi her zaman en büyük özlemi olmuştur. Bu tür çabaları her zaman teşvik etmiş, desteklemiştir. Önder Apo ve Kürt Özgürlük Hareketi ile ilişkilerini de birliğin önemli bir zemini olarak ele almış, bu ilişkileri her zaman Kürt birliğinin çimentosu olarak görmüştür.

Önder Apo'nun da Kürdistan halkının özgürlük mücadelesindeki büyük emeğini takdir ederek aralarındaki saygın ilişki düzeyini her zaman korumuştur. Önder Apo her fırsatta Mam Celal’e selam ve saygılarını iletmiştir. Mam Celal de Önder Apo İmralı’dayken de bu dostluk ilişkilerini sürdürme hassasiyeti göstermiştir. Hastalanmadan önce Önder Apo'nun özgürlüğü için uluslararası bir girişim ve kampanyanın öncülüğünü yapma çalışması içinde olmuştur.

Talabani sadece Başurê Kurdîstan'ın değil, Kürdistan'ın tüm parçalarının özgürlük mücadelesiyle ilgilenmiştir. Dört parçanın özgür ve demokratik yaşamının birbirine bağlılığını her fırsatta dile getirmiştir. ‘Bakurê Kurdîstan Kürtlerin Mısır’ıdır’ diyerek özgürlük mücadelesinin dört parçadaki önemini belirtmiş, Özgürlük Hareketimizi hem yakından takip etmiş, hem de her başarısından büyük bir sevinç duymuştur.

Mam Celal, Kürtlerin özgürlük mücadelesini önemserken, bölge ülkelerinin demokratikleşmesini de Kürdistan özgürlük mücadelesinin bir parçası olarak görmüştür. Bu açıdan Arap, Fars ve Türkiye halklarıyla Kürtlerin eşit, adil ve demokratik bir ilişki kurmasını ve Kürt sorununun demokratik temelde çözülmesini arzulamıştır. Önder Apo'nun ve Hareketimizin bu yönlü çabalarına da her zaman destek olmuştur.

Mam Celal’in vefatıyla Kürtler önemli bir Önder kişiliğini, Ortadoğu halkları da değerli bir dostunu kaybetmişlerdir. Kör milliyetçiliğin ve fanatik dinciliğin halkları birbirine düşürdüğü coğrafyamızda Mam Celal’in kişiliği ve politik yaklaşımları, Önder Apo'nun demokratik ulusa dayalı demokratik siyasal çözüm projesine, Kürdistan ve Ortadoğu'nun demokratikleşmesine güç vermektedir.

Özgürlük Hareketimiz Mam Celal’in Önder Apo ve Hareketimizle dostluğunu unutmayacak, onun ulusal birlik, ulusal özgürlük, özgür Kürdistan ve demokratik Ortadoğu özlemini mutlaka gerçekleştirecektir.”