KCK: Parçalı düşünmekten vazgeçmeliyiz

KCK Güney Kürdistan Temsilciliği ile Dış İlişkiler Komitesi Süleymaniyeli aydınlarla bir araya geldi. Toplantıda konuşan Varto, Kürtlerin ulusal birlikten başka çıkışının olmadığını belirterek, "Parçalı düşünmekten vazgeçmeliyiz" dedi.

Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Güney Kürdistan Temsilciliği ile Dış İlişkiler Komitesi, Süleymaniyeli aydın, yazar ve akademislerle bir araya geldi. Bugün saat 15.00'da Nisûngehî Nivîskaran'da yapılan toplantıya Süleymaniyeli onlarda aydın, yazar ve akademisyen katıldı.

KCK Güney Kürdistan Temsilciliği üyeleri Dr. Hüseyin Amed ile Merwan Amed ve KCK Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Serhad Varto'nun katıldığı toplantının organizatörlerinden Siyaset ve Demokrasi Akademisi adına konuşan Belen İzzet, ulusal birlik ve Güney Kürdistan'da yaşanan son siyasal süreçleri konuşmak için bu toplantıyı organize ettiklerini söyledi. Îzzet, "Bizler bu toplantıda ortaya çıkan fikirlerin halkımıza hizmet edeceğini ümit ediyoruz" dedi.

'KENDİMİZE BAKMALIYIZ'

Belen Îzzet'in ardından söz alan KCK Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Serhad Varto, birinci ve ikinci dünya savaşının ardından ortaya çıkan ve Kürtlerin büyük zarar gördüğü tabloların bugün tekrarlanmak istendiğini kaydederek, "Ama bugün bölgemizde yaşanan ve Üçüncü Dünya Savaşı olarak yaşanan süreçte neler yapabilirizi konuşabilmeliyiz. Bizler, hepimiz geçmişte dünyaya çok sitem ettik. Bizin neden görmüyorsunuz, dedik. Ama dönüp kendimize bakmadık. Biz ne kadar kendimizi ve birbirimizi görüyoruz diye. Malesef birbirimizi ve kendimizi görmemekte hala ısrar var" dedi.

'ULUSAL BİRLİK PARTİLER ÜSTÜ BİR STRATEJİDİR'

Kürtlerin 21'inci yüzyılın kaybedeni olmaması için ulusal birliklerini sağlamalarının hayati önemde olduğunu dile getiren Serhad Varto, "Bizim için birliğin ne kadar önemli olduğunu bugün içinden geçtiğimiz süreçte çok daha net görebiliyoruz. Ama bizler birliğin sadece partiler arasında olabilecek bir şey olmadığını da görüyoruz. Bu partileri aşan, partiler üstü bir stratejidir. Bu pazarlık yapılacak bir konu değildir. Daha önce çok görüşmemiz oldu birlik için. Bugün bu görüşmelerimizin sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bizim yaklaşımımız budur: Bizler bunun partiler üstü bir mesele olduğunu ve ulusal birliğin halkımız için hayati önemde olduğunu belirtiyoruz" diye konuştu.

'İNİSİYATİF ALMALISINIZ'

"Ulusal birliği sadece siyasi partilerin insafına bırakmamalıyız" diyen Serhad Varto, devamla şunları söyledi: "Ulusal birliğin bizim için önemini ortaya koyduktan sonra bunun için ne yapabilirizi konuşacağız. Birlik için bizim bazı prensiplere ihtiyacımız var. O prensipler bizim yol haritamız olacak. Bu ilkeler çerçevesinde birliğimizi tartışırız. Sizin bu ülkenin aydın, yazar ve akademisyenleri olarak artık inisiyatif almanız gerekiyor."

'PARÇALI DÜŞÜNMEKTEN VAZAGEÇMEK GEREK'

Kürdistan'ın parçalı düşünülmesi dönemine artık son verilmesi gerektiğini belirten Serhad Varto, bu realitenin hala ısrarla görüşmek istenmediğini ve bunun da sömürgecilerin işine geldiğini kaydetti. Serhad Varto, "Kürdistan'ı dört parça olarak ve o parçaların içinde de Kürtler Êzidî, Sünni, Şii, Feyli, Kakai, Zaza, Hewremî, Müslüman, gayri Müslim olarak tasnif edilmesinden vazgeçmek gerekiyor. Bu söylediklerimiz kendi kimlikleriyle, kültürleriyle Kürdistan'ın birer parçasıdırlar, zenginlikleridirler. Bizler zihinlerimize kazınan ve bizi birbirimizden uzaklaştıran fikirleri yeniden gözden geçirmeliyiz. Aynı şekilde bunlar, Sykes-Picok ile Lozan'la çizilmiş sınırlar için de geçerlidir" diye kaydetti.

'KENDİ KADERİNİ TAYİN HAKKI MEŞRUDUR'

Kürt halkının da diğer tüm halklar gibi kendi kaderini tayin hakkına sahip olduğunu vurgulayan Serhad Varto, "Bu Kürtlerin en meşru hakkıdır. Bundan daha doğal hiçbir şey olamaz. Fakat bu Kürtlerin kararı olmadı. Kürtlerin bir gücünün yaşadığı sorunları aşmak için bunu kullanması şeklinde olmamalı. Diğer bir husus da Kürdistan'ın hangi parçasında bir kazanım olursa bunu destekleriz. Ama halkın kazanımı olursa, desteklenir. Bu bizler yani tüm Kürt partileri için geçerlidir. PYD için de, PKK için de, KDP için de, YNK ve Goran için de. Hepimiz için geçerlidir" dedi.

Serhad Varto'nun ulusal birlik için önerdikleri ilkeler üzerine yaptığı konuşmanın ardından Süleymaniyeli aydın yazar ve akademisyenler söz alarak ulusal birlik üzerine görüş ve önerilerini dile getirdi.