KDP alternatif plana 'garanti' istiyor

ABD'nin referanduma karşı sunduğu alternatif planı dün reddeden Barzani bugün ise "planda garanti olmadığını" söyledi. YNK'li Mele Bextiyar, "alternatif değerlendirilmeli" derken, plana pazartesi günü yanıt verileceği belirtiliyor.

Güney Kürdistan'da 25 Eylül günü yapılması planlanan referanduma yönelik ABD'nin sunduğu "alternatif öneri"nin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) tarafından reddedilmesinin ardından Beyaz Saray'dan gelen sert tepki üzerine, KDP'den "öneriyi düşünme" sinyalleri gelmeye başladı.

Dün öneriyi reddeden KDP Genel Başkanı Mesud Barzani bugün ise "alternatif için çok geç" diyerek, çıtayı yüksek tutmaya çalışırken, YNK'li Mele Bextiyar, "alternatif değerlendirilmeli" dedi. KDP basını ise ‘alternatif plana pazartesi günü yanıt verileceğini’ni söyledi.

ABD'DEN SERT AÇIKLAMA GELMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın DAİŞ'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'un 13 Eylül günü KDP'ye sunduğu alternatif planının dün Barzani tarafından "Kimseyi dinlemeyin sandığa gidiyoruz" denilerek reddedilmesinin ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Amerika Kürt Bölgesel yönetiminin bu ay sonunda bir referandum yapma niyetine destek vermemektedir" denildi.

BARZANİ: GEÇ KALINDI, GARANTİ YOK

Bugün Ninova bölgesindeki farklı din ve etnik yapılarla bir araya gelen Barzani, burada yaptığı konuşmada kapıyı açık bırakarak, "Referandum kararı, Kürdistan’daki tüm taraflarca alındı. Şu an sunulan öneri ve alternatifler için çok geç kalındı. Referandum sınırların çizilmesi anlamına gelmiyor. Aksine sorunları çözmek için kapıların aralanması anlamına geliyor" dedi. Barzani, alternatifte "Alternatif sadece sözde pratikte bir garanti yok" ifadelerinde bulundu.

MELE BEXTİYAR: PLANI DÜŞÜNMELİYİZ

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Politbüro Sorumlusu Mele Baxtiyar ise yaptığı basın açıklamasında, "YNK olarak alternatifi düşünmemiz gerektiğine inanıyoruz. Alternatifin ayrıntılarına ilişkin bilgilendirilmemiz gerekiyor. Önümüzdeki 2 gün içinde sunulan bu alternatifi parti olarak değerlendireceğiz. Bu alternatifin sorunların çözümü niteliğinde olması gerekiyor" ifadelerinde bulundu.

'ALTERNATİF PLANA PAZARTESİ YANIT VERİLECEK'

KDP medyası ise ‘alternatif plan’a 18 Eylül günü Kürdistan Referandum Yüksek Konseyi tarafından yanıt verileceğini duyurdu. KDP medyasına konuşan Sedî Ehmed Pîrê, "Önümüzdeki Pazartesi günü Kürdistan Referandum Yüksek Konseyi toplantı yapacak ve uluslararası toplumun Kürdistan’da yapılacak olan bağımsızlık referandumunun ertelenmesi için sunduğu öneriye cevap verecek" dedi.

'PLANDA GARANTİ YOK'

"Alternatif plan"ın neden kabul edilmediğinin yanıtı ise Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Mihemed Hecî Mahmud’dan geldi. Londra merkezli Şerq El Eswad gazetesine konuşan Mahmûd, planda garanti olmadığını kaydederek, "Referandumun 2 yıl ertelenmesi karşılığında bu konunun daha sonra Birleşmiş Milletler gündemine taşınması ama öneri reddedilirse Kürdistan'ın sonuçlarına katlanacağı bildirilmiş" dedi.

IRAK PARLAMENTOSUNDA YENİ HAMLE HAZIRLIĞI

Öte yandan Kerkük Valisi'ni görevden alan Irak parlamentosunda bazı parlamenterlerin Kerkük İl Meclisi’nin feshedilmesi için imza toplamaya başladığı iddia edildi. 200 imzanın toplanmasıyla "kentte olağanüstü hal ilan edilme" ve "ordu kente el koyabilmesinin" önünün açılacağı belirtiliyor.