'KDP'nin referandum planı AKP'den bağımsız değil'

KDP'nin 25 Eylül'de yapmayı planladığı referandumun AKP'den bağımsız olmadığını söyleyen Güney Kürdistanlı siyasi gözlemci Niyaz Hemîd, Kerkük'ün Halepleştirilmek istendiğini söyledi.  

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) 25 Eylül'de yapmayı planladığı referanduma ABD'nin müdahalesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Güney Kürdistanlı siyasi gözlemci Niyaz Hemîd, referandumla bölgenin çok büyük bir krizin içine sürüklenmek istendiğini söyledi. KDP eliyle sahaya sürülen bu projeyle AKP'nin bölgeye müdahalesinin önünün açılmak istendiğini söyleyen Hemîd, ABD'nin duruma müdahil olarak karşı plan ortaya koyduğunu söyledi.

ORTAK PLANLAR

KDP'nin ortaya koyduğu referandumla DAİŞ savaşı öncesinde olduğu gibi savaş sonrasında da yıkıcı bir rol sergilediğini söyleyen Hemîd, "DAİŞ, bölgeye yönelik saldırılarını başlatmadan birkaç ay önce KDP Genel Başkanı, Irak merkezi hükümetine saldırmaya başladı ve tehditler savurdu. Referandum meselesinde de KDP Genel Başkanı, Ağustos 2016'da Türkiye'ye yaptığı ziyarette Erdoğan'ın yanında 'Bölgeyi büyük değişimler bekliyor' dedi. Bundan sonra referandum dillendirilemeye başlandı" ifadelerinde bulundu.

KDP'nin kendi iktidarını koruma karşılığında AKP'nin bölgedeki menfaatlerini korumaya çalıştığını dile getiren Hemîd, bu iki gücün görünürde de referandum konusunda karşı durduklarını söyledi. Hemîd, "Musul, Şengal ve Telafer'in alınması sonrası KDP, Türkiye ve DAİŞ'in bölge üzerindeki planlarını deşifre eden birçok belge ABD ile Irak'ın eline geçti. Bunlar bu güçlerin önüne konulabilir. KDP dışa bağımlı bir güç olarak bölgenin geleceği için hiçbir siyasi projeye sahip değil. Sadece iktidarını sürdürmeye çalışıyor. Bunun karşılığında da Türkiye'nin bölgede kök salması ve ihvancı çizginin menfaatlerini koruma dışında hiçbir rolü yok" diye belirtti.

YIKIMIN SORUMLULARI

Hemîd, bölgedeki yıkımda Türkiye ve DAİŞ kadar KDP'nin de sorumlu olduğunun belirterek, "2014 yılında Güney Kürdistan, Irak ve Suriye'de başlayan yıkımdan DAİŞ ve AKP ne kadar sorumluysa KDP de o derece sorumludur. Bu yıkımın diğer bir sorumlusu da İsrail'dir. Bölgede yaşananlarda negatif bir role sahip olan İsrail çatışmaları kendi sınırları dışında, uzakta tutmak istiyor. Düşmanlarını dışarıda oyalamak için her seferinde yeni bir proje ortaya atıyor. AKP, KDP ve DAİŞ bölgede çıkardıkları sorunlarla İsrail'e hizmet etmiş oluyorlar. Bunlar direkt olarak İsrail'e mi hizmet ediyor, bilemeyiz ama bölgede çıkardıkları krizler onların da işine yaradı. Onlar da kendi programlarını uyguladı" dedi.

GÜNEY KÜRDİSTAN YENİ SAVAŞLARIN MERKEZİ YAPILMAK İSTENDİ

Referandumla bölgeye yıkım getirilmek istendiğini belirten Hemîd, KDP için yaşanacakların iktidarından daha önemli olmadığını söyledi. Hemîd, "KDP'nin Güney Kürdistan halkının önüne koymaya çalıştığı referandum, Güney Kürdistan'a savaştan başka bir şey getirmeyecektir. KDP'nin verdiği görüntüde komediyi andıran bu referandum hamlesi muhteva olarak da Kürdistan halkı için büyük bir yıkım getirecek ve Güney Kürdistan yeni savaşların merkezi yapılmak istenecektir. DAİŞ savaşı sırasında Şengal'in yaşadıkları nasıl ki KDP için hiçbir önemi olmadıysa, bugün de KDP için Kerkük ya da Hewlêr'in ne yaşayacağının hiçbir önemi yok. Şimdi KDP'nin bu planının uygulayıcısı olmak, tartışmasız bir şekilde KDP'nin günahlarına ortak olmaktır" diye kaydetti.

'KERKÜK HALEPLEŞTİRİLMEK İSTENİYORDU'

Yaşanacak savaşın merkezinin "tartışmalı bölgeler" olacağını ifade eden Hemîd, "Kerkük'ün Halepleştirilmek istendiğini" kaydetti. Hemîd, "KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık birkaç defa referanduma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kürt-Arap savaşı uyarısında bulundu. Bunlar yerinde uyarılardı. Özellikle Kürdistan idaresi dışındaki bölgeler için büyük bir tehlike söz konusu. Tartışmalı bölgeler olarak bilinen alanlar, özellikle de Kerkük için büyük bir tehlike söz konusu" dedi.

ABD KARŞI PLANLA YANIT VERDİ

Hemîd, ABD'nin Türkiye ve KDP'nin oyununu görüp karşı hamle yaptığını belirterek, "ABD'nin destek vermemesiyle bu proje şimdilik çöktü. Şimdi KDP ile AKP medyası, referandumun iptal olduğunu ama büyük kazanımların elde edildiğini işlemeye çalışacaklar. AKP, KDP eliyle merkezi hükümete bazı sorunlar çıkarmaya çalıştı, görünürde de merkezi hükümetin yanında duruyordu. Ama ABD de buna karşı bir plan ortaya koydu. Referandumun iptali AKP-KDP'nin başarısızlığıdır" diye konuştu.

'KDP SİYASETEN HAZAN MEVSİMİ YAŞIYOR'

KDP'nin "siyaseten hazan mevsimi yaşadığını" söyleyen Güney Kürdistanlı siyasi gözlemci Niyaz Hemîd, şunları söyledi: "Şimdi sıra KDP'nin bazı projelerinin durdurulmasına geldi. Mesela, tek başına doğrudan petrol satması, bunun geçmiş yıllardaki gelirinin soruşturulması, Türk askerinin Güney'deki hareketliliğini sınırlandırılması ve KDP'nin sadece AKP'nin siyasi ajandaları için açtığı özel alan gibi projelerin durdurulması gerekir. KDP siyaseten hazan ve yaprak dökümü mevsimini yaşıyor."