Kerküklüler Erdoğan’la alay etti!

Kerküklüler, Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde ‘Kerkük’te siz yoksunuz’ diyerek Kürtleri inkâr etmesine tepki gösterdi.

Erdoğan'ın söylemiyle "kafasını bir yere çarpmış olmalı" diyerek alay eden Kerküklüler, "Kerkük’ün kurulduğu yer de olan İmam Kasım Mahallesi, kurulduğu günden beri, Kürt mahallesidir" dedi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Güney Kürdistan’da gerçekleştirilen referanduma ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında KDP Başkanı Mesut Barzani’ye hakaretler yağdırdıktan sonra, ‘Kerkük’te siz yoksunuz’ diyerek Kerkük tarihini ve Kürtleri inkâr etti.

'KERKÜK KÜRT KENTİ VE BÖYLE KALACAK'

Erdoğan’ın inkârcı açıklamalarına ilişkin konuşan Karwan Reşit, Kerkük’ün dört ulustan halklar ile birçok inancın bir arada yaşadığı bir şehir olduğunu söyledi. Reşit, Kerkük’ün bir Kürt kenti olduğunu ve böyle kalacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Erdoğan kafasını bir yere çarpmış galiba! Kerkük bir Kürt kentidir ve Kürt kenti olarak da kalmaya devam edecek. Kerkük’te dört ulus yaşıyor. Kürt, Arap, Türkmen, Asuri-Süryani-Keldaniler yaşıyor. Erdoğan kafasını bir kayaya çarpmış olacak ki, bu tarihi inkâr etmeye kadar gidiyor! Onun isteyip istememesine bağlı değil; bu şehir Kürt şehridir ve öyle de kalacak.”

'İLK MAHALLESİNE KADAR KÜRT KENTİ...'

Ali Resul ise Erdoğan’ın açıklamalarına ilişkin, “Erdoğan’ın söyledikleri kendi hayalleridir. Erdoğan da Kürt karşıtı olan diğer ülkeler gibi 'Kerkük Kürt kenti değil' söylemlerinde bulunuyor” dedi.

Kerkük’ün kuruluşunun İmam Kasım Mahallesi ile başladığını söyleyen Resul, “Bir anlamda Kerkük’ün kuruluşu da olan İmam Kasım Mahallesi, kurulduğu günden beri, Kürt mahallesidir. Gotilerden Sasanilere kadar, İmam Kasım Mahallesi merkezdi. Daha sonra yavaş yavaş diğer mahalleler kuruldu” diye belirtti.

1950 ve '60'lı yıllarda başlatılan Türkçülük akımı ile Kerkük’ün karıştırılmaya başlandığını, bununla Kerkük’ün yeniden işgal edilmek istendiğini söyleyerek, "Türkiye’nin bu işgalci girişimi Kerkük’ü karıştırdı. Türkiye para ile tuttuğu insanlarla silahlı gruplar kurdu. Birçok kişi para kazanmak için bu grupların içinde yer aldı. O dönemde birçok kişi ve aile, çıkarları için uluslarını bile değiştirerek Türkmen oldular” diye konuştu.

'HER ULUS VE İNANÇ KARDEŞÇE YAŞIYOR'

Cemal Ehmed adlı yaşlı Kerküklü ise Kerkük’ün Kürt, Arap, Türkmen Süryani, Asuri ve Keldanilerin bir arada ve birbirine saygı ile yaklaştıkları bir kent olduğunu söyledi. “Tarih boyunca Kürtlerin nüfus olarak en fazla halk olduğunu bilmeyen yoktur” diyen Ehmed, Kerkük'ün, Kürtlerin de, Kakai, Yarsani mezheplerinden olan kesimlerinin de yoğun yaşadığı bir şehir olduğunu söyledi.