KNK'den ulusal birlik için ilkeler taslağı

KNK Hewlêr'de düzenlediği basın toplantısıyla, ulusal birlik çalışmaları için "Ulusal Birlik Çalışması Prensip ve İlkeleri Belgesi Taslağı"nı kamuoyuyla paylaştı. 

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Hewlêr'de düzenlediği basın toplantısıyla, Kürdistan'ın dört parçası ve Avrupa'da düzenlenecek olan 5 çalıştayın ilke ve prensiplerini kamuoyuyla paylaştı. Hewlêr'de Kürdistan Komünist Partisi Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına KNK Konsey üyeleri Farûq Cemîl, Kamuran Berwari, Perwîn Ezîz ve KNK üyeleri Seyîd Ekrem ve Ferhat Dostki ile Kürdistan Komünist Partisi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahîm Sofi katıldı. 

Toplantıda ilk olarak söz alan Farûq Cemîl, KNK'nin 2011 yılından beri Kürdistan'ın dört parçasına ilişkin çalıştaylar düzenlediğini belirterek, "Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), kaotik ve özel durumlar için 2011 yılından beri çeşitli çalıştaylar gerçekleştiriyor. Bu bağlamda; ilk çalıştay Ekim 2011'de Brüksel'de, ikinci çalıştay Suriye ve Rojava'nın durumunu ele almak için Kasım 2012'de Fransa Parlamentosu'nda, üçüncü çalıştay Doğu Kürdistan'ın durumunu ele almak için Nisan 2014'te İsveç'te ve dördüncü çalıştay da Güney Kürdistan'daki durumun ele alınması için Eylül 2016'da Kerkük'te gerçekleştirildi" dedi. 

SON ÇALIŞTAYDA KARARLAŞTIRILMIŞTI

Parçalara özgün çalıştayların ardından 15-16 Temmuz 2017 tarihlerinde Süleymaniye'de düzenlenen ve Kürdistan'ın dört parçasından 65'i aşkın siyasi parti ve örgütlerin katılımıyla  bir çalıştay yapıldığı hatırlatan Cemil, "Bu çalıştaya katılan siyasi güç ve kişiler, ulusal ittifak projesinin daha da güçlenmesi ve bunun için çalışma yürütülmesini talep etti. Bunun üzerinde Kürdistan'ın dört parçası ve Avrupa'da yeni çalıştayların yapılması ve bunların sonucunda da büyük bir çalıştayın gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Büyük çalıştayda da ulusal kongre için hazırlık komitesinin oluşturulması kararı alındı" ifadelerinden bulundu. 

GEMİMİZİ LİMANA ULAŞTIRMAMIZ LAZIM

Cemil'in ardından söz alan Dr. Kamûran Berwarî ise Kürdistan'ın dört parçası ve Avrupa'da yapmayı planladıkları çalıştayların hangi ölçü ve prensipler üzerinden yürüyebileceğine dair bir taslak belge oluşturduklarını ve bu belgeyi Kürdistan kamuoyuna sunacaklarını kaydetti. Berwarî, Ortadoğu'da çatışmaları ve kaotik bir sürecin yaşandığına işaret ederek, "Bizim de gemimizi sağlam bir şekilde karaya vardırmamız gerekir. Bu fırtına ancak usta kaptanlar gemilerini limana ulaştırabilir. Bizim de halkımızın önünde ortak bir program koymamız gerekmektedir" ifadelerinde bulundu.

İLKE VE PRENSİPLER TASLAĞI

Kürt ulusal birliği çalışmaları için hazırladıkları taslak belgeye ilişkin hazırlanan basın açıklaması metnini okuyan Perwîn Ezîz, taslak metnin tam halinin Kürdistan kamuoyuna sunacaklarını ifade etti. Ezîz, "Kürdistan güçlerinin kolonyalist devletlere karşı mücadelesi yeni bir aşamaya girmiştir. Kürdistan ve Ortadoğu kaotik bir durumdan geçmektedir. Tahrip gücü yüksek bir savaş yaşanıyor ve bu savaşın ateşi de kimi zaman işgalci güçlerin saldırılarıyla kimi zaman da vekalet savaşlarıyla Kürdistan'ın yakmaktadır. Şimdiye kadar ulusal birlik için çok sayıda çalışma yapıldı ve adımlar da atıldı. Ama ne yazık ki hala tüm ulusal güçlerin yer alacağı bir platform oluşturulmuş değil" dedi. 

Ulusal birlik çalışmaları için "Ulusal Birlik Çalışması Prensip ve İlkeleri Belgesi Taslağı" hazırladıklarını söyleyen Ezîz, 21 maddeden oluşan taslağın tam metninin basınla paylaşılacağını kaydetti. 

Basın toplantısı soru-cevap bölümüyle son buldu.