KNK, Kürt ulusal kongresi için tüm taraflarla görüşüyor

KNK Eşbaşkan Yardımcısı Tahir Kemalîzade, tarihin Kürt halkının önüne ulusal birliği bir vazife olarak koyduğunu vurgulayarak, “Farklılıklarımızın olması ittifakımızın olmayacağı anlamına gelmiyor. Ortak paydamız Kürdistan’dır” dedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkan Yardımcısı Tahir Kemalîzade, dört parça Kürdistan’daki toplumsal kesimler ve siyasi partilerle yürüttükleri Kürt Ulusal Kongresi hazırlık çalışmalarına ilişkin ANF’nin sorunlarını yanıtladı.

Ortadoğu’da büyük değişimlerin yaşandığına dikkat çeken Kemalîzade, tarihin Kürt halkının önüne ulusal birliği bir vazife olarak koyduğunu vurguladı. “Farklılıklarımızın olması ittifakımızın olmayacağı anlamına gelmiyor. Ortak paydamız Kürdistan’dır” diyen Kemalîzade, ulusal kongre için şimdiye kadar yaptıkları görüşmelerin hiçbirinden olumsuz yanıt almadıklarını ve bir buçuk ay içerisinde çalıştayların başlamasını beklediklerini söyledi.

‘HEDEFİMİZ ULUSAL BİRLİK’

Temel hedeflerinin Kürt Ulusal Kongresi’ni gerçekleştirme ve Kürt halkının ortak bir stratejiye sahip olmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Kemalîzade, “KNK olarak, kurulduğumuz günden beri bizim temel hedefimiz Kürt ulusal birliğinin sağlanmasıdır. Kürtler arasındaki siyasi, ideoloji, sosyolojik ve kültürel farklılıkları ortak siyaset yürütmesini sağlamak bizim hedefimiz oldu. En son Mayıs ayında Brüksel’de yapılan KNK kongresinde de bu hedefin gerçekleşmesi için çaba harcanması gerektiği kararlaştırıldı” dedi.

ORTAK SİYASET VURGUSU

Geçtiğimiz aylarda ulusal kongre için bir zemin oluşturmak için birçok görüşme yaptıklarını söyleyen Kemalîzade, gelinen aşamada çalışmalarının belli bir olgunluk düzeyine ulaştığını dile getirdi. Kemalîzade, “Dünyada büyük değişimler oluyor. Büyük değişimlerin olduğu yerlerden biri de Kürdistan’dır. Böyle bir ortamda Kürt halkının da ortak bir siyaset geliştirmesinin zamanı çoktan geçmiştir. Böyle bir çalışma için uzun zamandır başta Avrupa olmak üzere birçok yerde çalışmalarımız devam ediyordu. Bu çalışmaların belli bir düzeye ulaşmasından sonra Güney Kürdistan’a gelerek, bu çalışmayı burada devam ettirme kararı aldık” diye kaydetti.

‘GÜÇ OLMAZSAK HESABA KATMAZLAR’

Uluslararası ve bölgesel güçlerin Kürdistan üzerinde bir satranç oynadığını dile getiren Kemalîzade, “Bu çalışma Kürdistan’ın bir parçası için yapılan bir çalışma değildir. Kürdistan’ın dört parçası için yürütülen bir çalışmadır. Onun için tüm siyasi taraflarla görüşüyoruz. Örneğin PYD ile nasıl görüşüyorsak, ENKS ile de görüşüyoruz. Bizler ulusal kongre olarak bir partiyi, siyasi çevreyi ya da toplumsal kesimi dışlayamayız. Dünyanın gözü bugün Kürdistan’ın üzerindedir ve Kürdistan üzerinde adeta bir satranç oynanıyor. Eğer bizler güç olabilirsek hesaba katılırız, ama güç olmazsak kimse bizi hesaba katmaz. Eğer bugün Rojava Kürdistan’ında bir şeyler oluyorsa oradaki devasa gücümüzden kaynaklı oluyordur. Güç olduğumuz için Amerika gelip bizimle birlikte DAİŞ’e karşı savaşıyor” diye konuştu.

‘ORTAK PAYDAMIZ KÜRDİSTAN’

“Gücümüzün farkında olmamız ve ona göre hareket etmeliyiz” diyen Kemalîzade, şunları söyledi: “Güney Kürdistan’da 20-25 yıllık bir hükümet var. 20’den fazla devletin konsolosluğu var Güney Kürdistan’da. Demek ki biz ciddi bir gücüz. Neden bunları ortak bir programa kavuşturup halkımızın bundan istifade etmesini sağlamayalım? Bu sözünü ettiğimiz güç de halkımızın yarattığı bir güçtür. Bunu neden daha fazla büyütmeyelim. Ancak görülüyor ki kimi farklılıklar söz konusu. Farklılıklarımızın olması çok güzel bir şey ama farklılıklarımızın olması ittifakımızın olmayacağı anlamına gelmiyor. Düşüncemiz, ideolojimiz, dünya görüşümüz, siyasi çizgilerimiz çok farklı da olabilir. Ama ortak paydamız Kürdistan’dır. O yüzden de Kürdistan’a karşı sorumluluklarımız var. Kürdistan halkına karşı sorumluluklarımız var.”

PLANLAMALAR YAPILDI

Kemalîzade, şimdiye kadar ulusal kongre için yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi vererek, hiçbir siyasi parti ya da toplumsal kesimin olumsuz yanıt vermediğini söyledi. Kemalîzade, “Bizler bu platform öncesi Kürdistan’ın dört parçasındaki tüm siyasi ve toplumsal çevrelerle ön görüşmeler gerçekleştirdik. Tüm görüşmelerimizden de olumlu yanıtlar aldık. Şüphesiz ki bizim görüşmelerimiz devamlı sürüyordu zaten. Ama bu sefer bizler ulusal kongreyi tartışacağımız ortak bir platform için bir görüşmeler gerçekleştirdik. Olumlu yanıtlar üzerine bir kez daha tüm partilerle görüşmeler gerçekleştireceğiz. Bu görüşmelerimizin 6 hafta süreceğini ve ardından da ulusal kongreyi tartışma platformu için yer belirleyeceğiz. Daha sonra da taraflara davetiyeler göndererek bu çalışmayı başlatmayı planlıyoruz” dedi.

‘YAKIN ZAMANDA KDP İLE GÖRÜŞMEMİZ OLACAK’

Yakın zamanda Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile görüşecekleri bilgisini veren Kemalîzade, şöyle devam etti: “Kürdistan Demokrat Partisi’nin de bu çalışmadan haberi var. Görüşmelerimiz gerçekleştikten sonra onların da bu konudaki tavrını öğrenmiş olacağız. Gerçekleştireceğimiz görüşmeye hazır olduklarını düşünüyoruz. Bu çalışma için büyük küçük fark etmeksizin herkesin söyleyeceği sözü olduğu gibi Kürdistan Demokrat Partisinin de söyleyeceği sözleri vardır. Bu platform öncesi bazı partiler arasında bazı anlaşmazlıkların olduğunu biliyoruz. Ama bu platformla onları birbirine yaklaştırmayı da hedefliyoruz. Şu ana kadar hiçbir parti de bu çalışmaya olumsuz yanıt vermedi. Bu platforma katılacak yaklaşık 350-400 kişinin Ulusal Kongre için tartışmalar yürütmesini ve bir karara varmalarını bekliyoruz.”

‘HALKIMIZ BİZDEN BİRLİĞİMİZİ SAĞLAMAMIZI İSTİYOR’

“Halkımız bizde ulusal birliğimizi sağlamamızı istiyor” diyen Kemalîzade, kimsenin Kürtlerin ihtilaflarından faydalanmasına izin vermemek gerektiğini kaydetti. Kemalîzede, “Halkımız dört parça Kürdistan’da kahramanca direnişler sergiliyor. Yine Avrupa’daki halkımız her daim ayakta ve Kürdistan’a bakıyor. Halkımızın önümüzde koyduğu bu vazifeyi başaracağımıza inanıyoruz. Evet, Kürt halkı savaş halinde ama hiçbir zaman da bugünkü kadar güçlü olmamıştı. Ama kimsenin gücümüzü zayıflatmak için ihtilaflarımızdan faydalanmasına müsaade etmeyelim ve bu gücümüzü daha da büyütelim. Halkımızın muvaffak olması için bunu yapmalıyız” çağrısında bulundu.