KODAR, Tahran saldırılarını kınadı

KODAR, Tahran'da dün gerçekleşen saldırıları kınayarak, "İran'da terör ve şiddetin önünü ancak demokratik değişimler alabilir" dedi.

İran'ın başkenti Tahran'da dün 12 kişinin yaşamını yitirdiği çifte saldırılara ilişkin yazılı açıklama yapan Doğu Kürdistan Özgür ve Demokratik Toplum Kongresi (KODAR) saldırıları kınadı.

Açıklamasında, "İran'da terör ve şiddetin önünü ancak demokratik değişimler alabilir" diyen KODAR, saldırıları İran'ın bölgedeki politikalarının bir konusu olarak nitelendirerek, "Terörizm faşist, iktidarcı ve katliamcı yöntemlerle yok edilemez. Başvurulan bu yöntem de terörizmin başka bir versiyonu olmaktadır. Ortadağu'daki kaosun müsebiplerinden biri olan İran rejimi, dini ve bölgesel terörizm yöntemleriyle İslami Devrimi'ni başka ülkelere de ihraç etmeye çalışıyor" ifadelerine verdi.

İran rejiminin yanlış politikalarının bedelini İran toplumunun ödediğine işaret eden KODAR, açıklamasında "Bunun için toplumu ve taleplerini her zaman kontrolünde tutmak istiyor. Bu da İran'ın faşizmini içeride olduğu gibi dışarıya da gönderme çabasının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu adımda terörizm ve terörist adımlar bölgesel ve toplumsal krizin derinleşmesi anlamına geliyor. Bunun bedelini de toplum ödüyor. Halkların özgürlük, eşitlik ve özgürlük taleplerine hiçbir faydası yoktur" diye kaydetti.

Saldırıyı mahkum ettiklerini kaydeden KODAR, açıklamasının sonunda ise şu hususlara dikkat çekti: "İran İslam Cumhuriyeti'nin içeride ve dışarıda yaşadığı kriz ve kaosunun tek yolu demokratik değişimi yapabilecek toplumsal güçlere kapı aralamasıyla mümkündür. KODAR, her terörist eylemi halkların, toplumun ve inançların haklarına vurulmuş bir darbe olarak görüyor. Bu saldırıları toplum üzerindeki faşizmin derinleşmesinin nedeni olarak görüyor ve mahkum ediyor. Şüphesiz ki İran toplumu bir arada eşit, özgür ve demokratik bir şekilde yaşamaya layıktır. İran rejimi de yayılmacı politikalar giderek bulaştığı terörizm sarmalından kurtulması gerekir."

Tahran'dan dün sabah parlamento binası ve İran dini liderlerinden Ayetullah Humeyni'nin mezarına yapılan saldırılarda 12 kişi yaşamını yitirmiş, 42 kişi ise yaralanmıştı. Saldırıları DAİŞ, üstlenmişti.