Kürdistan halkı Mam Celal'ini uğurladı

Ömrünün 70 yılını Kürdistan davasına adayan ve bundan dolayı Kürt halkının Mam Celal diye hitap ettiği Talabani'yi yüzbinler son yolculuğuna uğurladı.

1933 yılında Koyê'de dünyaya gelen, 13 yaşında yaşında Güney Kürdistan'da siyaset sahnesinde yerini alan ve 70 yıllık uzun soluklu bir mücadelenin ardından 3 Ekim günü Almanya'nın başkenti Berlin'de hayata gözlerini yuman Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Sekreteri ve Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani Süleymaniye'de son yolculuğuna uğurlandı.

MAM CELAL İÇİN RESMİ TÖREN

Kürt halkının "Mam Celal"i, bu sabah Almanya'nın başkenti Berlin’den Süleymaniye’ye doğru yola çıkarıldı. Mam Celal'in cenazesini taşıyan uçağın saat 11.00 sularında Süleymaniye Uluslararası Havaalanı'na inmesinden sonra resmi tören havaalanında düzenlendi. Mam Celal için Süleymaniye Uluslararası Havaalanı'nda düzenlenen askeri törende 21 pare top atışı yapıldı, Irak marşı ile Kürt ulusal marşı "Ey Reqîb" okundu.

DÜNYADAN ÇOK SAYIDA SİYASETÇİ MERASİME KATILDI

Mam Celal'in cenaze törenine Kürdistan'ın dört parçası, Ortadoğu ve dünyanın değişik ülkelerinden çok sayıda siyasetçi, diplomat ve siyasi parti temsilcisi katıldı. Irak Cumhurbaşkanı Fûad Masûm, Irak parlamentosu başkanı Selim Ciburi, Irak eski Başbakanı Nurî El Maliki, Irak eski başbakanlardan İyad Allavi, İran Dışişleri Bakanı Cewad Zarif, Birleşmiş Milletler (BM) Irak özel temsilcisi Jan Kubis ile ABD'nin Irak Büyükelçisi Douglas Silliman, İtalya, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi birçok ülkenin temsilcileri katıldı.

KÜRT SİYASETİ MAM CELAL’İN HUZURUNDAYDI…

Cenaze merasimine Kürdistan'dan ise PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen, Rojava Demokratik Özerk Yönetimleri adına Kobanê Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Enwer Muslim, HDP Eşbaşkanı Serpil Kemalbay, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, KDP Genel Başkanı Mesud Barzani, Güney Kürdistan Bölgesi Başbakanı Nêçirvan Barzani, Rojhilat (Doğu Kürdistan) temsilcileri ve çok sayıda siyasetçi katıldı.

KÜRDİSTANLILAR MAM CELAL’İNİ UĞURLAMAYA GELMİŞTİ

Diğer yandan Kürdistan'ın Rojava (Batı), Rojhilat (Doğu) ve Bakûr (Kuzey) parçalarından da çok sayıda yurttaş Mam Celal'in cenaze törenine katılmak için Süleymaniye'ye geldi. Ayrıca Güney Kürdistan'ın tüm kent ve kasabalarından da binlerce yurttaş cenaze törenine katıldı.

MAM CELAL KARANFİLLERLE UĞURLANDI

Havaalanında yapılan resmi merasime katılanların Mam Celal'in tabutuna karanfil ve çelenkler bırakmasının ardından cenaze dini vecibeleri yerine getirilmek üzere Süleymaniye Büyük Camii'ne (Mizgewtî Gewreyî Silêmanî) doğru yola çıkarıldı. Mam Celal'in cenazesi, Kürdistan'ın dört parçasından yüzbinlerin akın ettiği güzergah boyunca zorlukla ilerleyebildi. Cenaze konvoyu, normal zamanlarda araçla 20 dakika olan mesafeyi 3 buçuk saatte ancak alabildi. Yol boyunca yurttaşlar, Mam Celal'in tabutuna karanfiller atmaya çalıştı.

YÜZBİNLER AKIN ETTİ

Yüzbinlerce Kürdistanlı sabahın ilk saatlerinde siyah kıyafetler ve siyah bayraklarla havaalanı, Süleymaniye Büyük Camii, 60. Cadde ve Debaşan'da toplanmaya başladı. Süleymaniye Büyük Camii'nde cenaze, daha sonra toprağa verilmek üzere Mam Celal'in evinin bulunduğu Debeşan Tepesi'ne doğru yola çıkarıldı. Cenaze konvoyu yol boyunca yoğun izdihamdan dolayı ancak iki saatte Debaşan'a ulaşabildi.

QUBAT TALABANİ KONUŞTU

Merasimin ardından Mam Celal'in oğlu ve Güney Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Qubad Talabani, aile adına merasime katılanlara kısa bir teşekkür konuşması yaptı. Mam Celal'in tüm Kürdistan için mücadele ettiğini kaydederek, "Evet, o bizim ben ve Qubad'ın babasıydı ama hepinizin amacasıydı. Ömrü boyunca bizleri bir araya getirmeye çalıştı. Görüyorum ki ölümüyle de bizleri bir araya getirdi. Hepinizie çok teşekkür ediyorum. Ellerimizi birleştirelim ve Mam Celal huzurunda birlik sözü verelim" dedi.

MAM CELAL TOPRAĞA VERİLDİ

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Sekreteri Celal Talabani, Irak'ın eski Cumhurbaşkanı ve Kürt halkının Mam Celal'i Debaşan'da toprağa verildi...