Kürt çalıştayından KDP’ye eleştiri 

Güney Kürdistan Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Mihemed, parlamentonun işlevsiz olduğu belirterek “Her şeyden önce demokrasi ve özgürlüklerin olması gerekiyor” diyerek KDP yönetimini eleştirdi.

KNK’nin Kürt ulusal birliği için başlattığı çalışmalar çerçevesinde Hollanda’da devam eden yurt dışında yaşayan Kürtler çalıştayının birinci günü sona erdi. Dünkü bölümde konuşan Güney Kürdistan Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Mihemed, parlamentonun işlevsiz olduğu belirterek “Her şeyden önce demokrasi ve özgürlüklerin olması gerekiyor” diyerek KDP yönetimini eleştirdi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Kürtler arasında başlattığı çalışması yurt dışında yaşayan Kürtlerin çalıştayıyla devam ediyor. Kürdistan’ın dört parçasında ve dünyanın birçok ülkesinden parti, örgüt, kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra 300 civarında şahsiyet, akademisyen ve siyasetçi hazır bulundu. Yoğun tartışmalarla geçen çalıştayın birinci gününde birçok kişi söz alarak, Kürt ulusal birliğin sorunları ve çözüm yollarına ilişkin görüş bildirdi.

Burada konuşan Güney Kürdistan Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Mihemed, KDP’yi anti demokratik olmakla eleştirirken, Komala Başkanı İbrahim Alizade ise Kürtlerin bir fırsat yakaladığını ve bunun yolu da birlikten geçtiğini söyledi.

‘ÇALIŞTAYLAR ÖNEMLİ VE DAHA GELİŞTİRİLMELİ’

Güney Kürdistan Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Mihemed, Kürt birliği için başlatılan çalıştaylar dizisinin önemine değinerek “Halkımız, birlik ve özgürlük için başlatılan tartışmaları önemli görüyor ve kutsal kabul ediyor. Bunun daha da geliştirilmesi gerekiyor” dedi. DAİŞ’in saldırılarına karşı Kürtlerin verdiği mücadeleyi bütün dünyada taktir edildiğini hatırlatan Dr. Yusuf Mihemed, “Ortadoğu’da Kürtlerin DAİŞ ve gericiliğe karşı verdiği mücadele bütün dünyada taktir ile karşılanıyor, büyük bir saygı uyandırıyor. Bugün dünya Kürtleri konuşuyor. Buna karşı da düşmanlarımız da boş durmuyor her fırsatta bize karşı birleşip, saldırılarda bulunuyor. Bizim de kendi varlığımızı korumamız için birlik olup, tek cephede oluşturup cevap vermemiz lazım. Biz birlik olmadığımız takdirde kesinlikle elimize geçen özgürlük fırsatını kaçırmış oluruz” diye konuştu.

‘GÜNEY KÜRDİSTAN PARLAMENTOSU İŞLEVSİZ’

Dr. Yusuf Mihemed, Güney Kürdistan Parlamentosu’nun işlevsiz olduğunu ifade ederek, devamla şunları söyledi: “Güney Kürdistan’da şu anda hükümet işlemiyor. Parlamento işlevsiz, kurumlar vasat. Bu büyük bir sorundur. Demokrasi ve özgürlüklerin olmadığını gösteriyor. Parlamento gibi bir kurumun işlevsiz olması kabul edilecek gibi değil. Hâlbuki bugün parlamento ve kurumlar işlevli olmalı ve Kürt birliğinin hizmetine sokulmalı. Biz Kürtler, 20’nci yüzyılda kaybettik artık bu yüzyılda kazanmalıyız. Onun için Kürtler olarak bütün ideolojileri, particiliği bir kenara bırakıp, siyasi, askeri ve ekonomi olarak bir araya gelmeli halkın taleplerine cevap vermeliyiz.”

‘SALDIRILARA KARŞI BİRLİK OLMALIYIZ’

Komala Başkanı İbrahim Alizade ise Kürtlerin tarihin hiçbir döneminden olmadığı kadar özgürlüğe yakın olduğunu belirterek,” Kuşkusuz bunun da bazı şartları var. Bunun başında da ulusal birlik duruyor. Bugün Kürt düşmanları her yönüyle Kürtlere saldırıyorlar. Bizim de bunlara karşı birlik olup, cevap vermemiz gerekiyor. Hiçbir parti ve örgüt, kendi çıkarlarını bir kenara bırakıp, Kürt halkının hassasiyetlerine kulak vererek, siyaset yapmalı” diye konuştu.

‘ŞENGAL’IN ÖZERKLİĞİNİ İSTİYORUZ’

Ermenistan Parlamentosu üyesi Kinyazê Hemîd Hesenov da Kürtlerin özgürlüğü için ulusal birliğin önemli bir adım olacağını ifade ederek, şunları söyledi:” Bundan 50 yıl önce Kürtlerin ismi dünyada yoktu ya da dikkate alınmazdı. Bugün ise bütün dünyada tanılıyor. Rojava’da halkımız önemli bir aşamaya gelmiştir. Onların sayesinde bütün dünya Kürtlerin yiğitliğini konuşuyor. Bizde buna göre davranmalıyız. Hiçbir parti ve örgüt bir birini karamamalı. Birlik etrafında bütünleşmeli. Başkan Apo ve PKK sayesinde bütün dünyada tanınıyoruz.” Ermenistan’da yaşayan Kürtlerin taleplerini dile getiren Kinyazê Hemîd Hesenov, “Ben Ermenistan’da gelen bir Kürt olarak, Ezidilerin talebini iletiyorum. Ezidiler sömürülüyor, katlediliyor. En son Şangal katliamı göz önündedir. Bugün, Şengal 3’e bölünmüş. Bu ortadan kaldırılmalı. Şengal tek parça olmalı ve özerkliği olmalı. Bu çalıştayım Kürt birliği sağlanmasının aynası olmalı” dedi.

‘KOBANE RUHUYLA BİRLİK OLALIM’

Güney Kürdistan Parlamento Üyesi Dr. Şerko Emin ise “Bütün partiler ve örgütler örgütsel çıkarları ve sorunları bir kenara bırakıp, 4 parça Kürdistan’da birlik için bir araya gelmeli” diyerek başladığı konuşmasına, Goran hareketi olarak Kürtlerin en büyük sermayesi birliğin olduğuna inandıklarını söyledi.

Dr Şerko Emin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birlik bize diplomasi, ekonomi, askeri ve sosyal olarak büyük bir kazanç sağlayacaktır. Halkımız bizden bunu istiyor. Nasıl Kobanê’de ve Kerkük’te Gerilla ile peşmerge DAİŞ’e karşı birlikte savaştıysa bugünde bu ruhu yakalamamız gerekiyor. Parlamento açılmalı, ilişkiler şahsi ve parti çıkarları için değil, halkın ve demokrasi çizgisinde olmalı. Hiçbir parça diğer parçaya karşı düşmanlarıyla ilişki içinde olmamalı.”