Kürtlere yasak, İranlılara serbest

Kürdistan’da sınır ticaretini Kürtlere yasaklayan ve sınırda Kürtleri katleden Türk devleti, İranlılara serbest bıraktı. Van’a gelen İranlılar kaçak malları serbest şekilde satabiliyor.

Tüm sınır kapılarını ticarete kapatan AKP hükümeti, Kürt halkının sınır ticareti yapmasını engelliyor. Sınır ticareti yaptığı gerekçesiyle onlarca Kürt, Türk devleti tarafından katledilirken, yüzlercesi de sakat kaldı. Her seçim öncesi oy için sınır kapılarını göstermelik açan AKP, seçimlerden sonra bu sınır kapılarını yeniden kapatıyor. OHAL ile birlikte ekonomik ambargo uygulan AKP, tarım ve hayvancılığa darbe vurdu, sınır ticaretini yasakladı. Sınırda ticaret yaptıkları gerekçesiyle Kürtleri katleden AKP Hükümeti, bu ticareti İranlılara açtı.

Türk devletinin, İranlılara sınır ticaretini serbest bırakması nedeniyle her gün yüzlerce İranlı Van’a geliyor. Van’a gelen İranlılar yanlarına getirdikleri malları otellerde depoladıktan sonra, esnafa satıyor. Van merkez ve ilçelerde başta sigara, çay, şeker ve birçok ürün İranlıların tekelinde. ANF’ye konuşan esnaf, Türk tarafının sınırda büyük bir rant elde ettiğini söyledi.

TİCARET İRANLILARA EMANET

Çay, sigara ve şeker satan bir esnaf, Van’da ticaretin İranlıların eline geçtiğini belirterek, şunları söyledi: “Eskiden sattığımız tüm malları, kendimiz getiriyorduk Van’ın yerli mallarını İran’a götürüp satıyorduk, oradan da mal alıp Van getiriyorduk. Sınır ticaretiyle binlerce insan uğraşıyordu. İşi olmayan bu insanlar sınır ticareti yaparak geçimlerini sağlıyordu. Sınır ticareti nedeniyle Kürt gençleri Türkiye’nin Batı illerine gitmek zorunda değildi. Bunu bilen AKP, sınırları bizlere yasakladı. Sınırda köyleri bulunan insanlar ise sınır ticareti yapmaya devam edince, Türk ve İran askerleri birçoğunu katletti veya sakat bıraktı. Bugün bize yasak olan sınır ticareti, İranlılara serbest. Gidin otellere bakın. Kaldıkları oteller getirdikleri mallarla dolu. Sonra bu malları azar azar esnafı dolaşarak satıyorlar.”

TÜRK ASKERİ VE AKP'LİLER NEMALNIYOR

Van merkezde iş yeri bulunan başka bir esnaf ise AKP ve Türk askerlerinin sınır ticaretini rant haline getirdiğini söyledi. İran’dan Van’a mal getiren İranlıların, sınırda Türk askerine ve AKP’lilere milyonlarca lira rüşvet verdiğini ifade eden esnaf, şöyle konuştu: “Sınırda büyük paralar dönüyor. İran’dan Van'a mal getirmek çok zor ama İranlılar çok getiriyor. Çünkü onlar sınırda görev yapan devlet yetkililerine rüşvet veriyor. Türk kanunlarına göre bu malları Türkiye’ye getirmek yasak ama sınırda büyük rant döndüğü için İranlılara serbest. Çünkü sınır ticaretinde en büyük payı AKP’liler ile askerler alıyor. Bundan dolayı İranlılar, kaçak malları çok rahat şekilde Van'a getiri satabiliyor. Biz Kürtlere ise kesinlikle sınırda ticaret yapmak yasak.”