'Mehmet Acar gözaltına alındıktan sonra kaybedildi'

Amed'de insan hakları savunucuları ve aileler, 1994 yılında Şırnak'ın Cizre ilçesi Dirsekli köyünde kaybettirilen Mehmet Acar'ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlen eylemlerin 452'ncisi düzenlendi. İHD Amed Şubesi Konferans Salonu'nda düzenlenen eylemde konuşan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın, son dönemde cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti. Yalçın, Elazığ T Tipi cezaevinde tutsaklarla görüşmeleri esnasında 9 tutsağın tek kişilik hücrelere konulduğunu öğrendiklerini kaydetti.

Muğla'da yol üzerinde 7 kişinin çıplak şekilde aranması ve bunun sosyal medyada paylaşılmasına değinen Hasan, bunun açıkça bir işkence ve insanlık  suçu olduğunun altını çizdi. Yalçın, konuya ilişkin soruşturma başlatılması gerektiğini belirtti.

MEHMET ACAR'IN HİKAYESİ

İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Emin Ermih, 1994 yılında Şırnak'ın Cizre ilçesi Dirsekli Köyü kaybettirilen Mehmet Acar'ın akıbetini sordu. Acar'ın kaybettirilmeden 3 yıl önce tutuklandığını kaydeden Ermih, Diyarbakır Cezaevinde 7 ay kaldıktan sonra serbest bırakıldığını aktardı. Ermih, serbest bırakılmanın ardından Acar'ın sık sık tehdit edildiğini, bu nedenle bir dönem eşinin ve küçük çocuklarını da yanına alarak Bursa'ya gittiğini, burada geçici tarım işliği yaptıktan sonra ailesi ile birlikte köyüne geri döndüğünü söyledi.

Araya tanıdıklar girince bırakıldı, ardından yine alındı 

Ermih, 1994 yılının Şubat ayında Bedran ve Hakim olarak tanınan itirafçı ve yanlarında bulunan sivil giyimli, telsizli iki-üç kişinin köye gelip Acar'ı gözaltına aldığını vurgulayarak, "Mehmet Acar iki gün gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakmaması üzerine ailesi, kendileriyle aynı aşiretten olan korucubaşı Osman Demir'den yardım istedi. Osman Demir oğlunu Mehmet Acar'ı sorması için ilçe jandarma komutanlığına gönderdi ve Mehmet Acar serbest bırakıldı" dedi. Eve dönen Acar'ın eşine "Beni yine alacaklar. Araya girenler olduğu için bıraktılar ama yine alacaklar ve kaybedecekler" dediğini aktaran Ermih, serbest bırakıldıktan iki gün sonra aynı şahısların köye onu almaya geldiğini anlattı.

O günden sonra Mehmet Acar'dan bir daha haber alınamadığına dikkat çeken Emin Ermih, şunları da kaydetti: "Bunun üzerine Mehmet'in ailesi tekrar korucu başı Osman Demir'den yardım istedi. Osman Demir Mehmet Acar'ın durumunu sorması için oğlunu yeniden ilçe jandarmaya gönderdi. Ancak ilçe jandarmadan görevliler Mehmet Acar'ı gözaltına alıp serbest bıraktıktan sonra bir daha görmediklerini ve kendilerinin yeniden gözaltına alınmasına ilişkin bir talimatları olmadığını söyledi. Ailesi Mehmet'i aramaya devam etti. Bu aramalar sırasında bir çok defa 'aramayın evinizde oturun yoksa aynı şey sizinde başınıza gelir' şeklinde tehdit edildiler. Yapılan tüm girişimlere rağmen Mehmet'ten bir daha haber alınamadı" diye konuştu.