Metina’ya bağlı Bêdûhê köyü Türk ordusunun hedefinde

Metina’ya bağlı 200 haneli Bêdûhê köyü, Türk Ordusu’nun hedefinde. Sivil bir yerleşim yeri olan Bêdûhê köyü sürekli obüs, havan ve Türk Savaş uçaklarının bombardımanına maruz kalıyor.

Ajansımıza konuşan Bêdûhê köyü sakinleri, “Türk Devleti’nin buna hakkı yok, artık sabrımız kalmadı” diyor ve Güney Kürdistan yönetimine sessiz kalmama çağrısında bulunuyorlar.

‘BİZİ DÜŞMAN OLARAK GÖRÜYORLAR’

Duhok’a bağlı Metina alanında bulunan Bêdûhê köyünde arıcılıkla geçimini sağlayan Kemal Ramazan Abdurrahman saldırılara ilişkin şöyle konuşuyor: “200 haneden oluşan köyümüz sürekli Türk ordusunun saldırılarına maruz kalıyor. Benim arıcılıktan başka geçim kaynağım yoktur. Biz artık bu zulümden bıktık. En son yaptıkları bombardıman sırasında kaçmaya çalışan küçük oğlum ayağından yaralandı. Çocuklarımız için çok endişeleniyoruz, biliyoruz ki onlar için, bizim oğlumuzun ya da bir PKK militanının farkı yoktur. Onlar için PKK militanları nasıl düşman ise bizim oğlumuz da düşmandır. Çünkü Kürt’tür.’’ Abdurrahman, “Saddam zamanında da köyümüz boşaltılmıştı, o zaman da hep zulüm gördük, şimdi de bir farkı yok. Saddam zulmü bitti, Erdoğan zulmü başladı” diyerek sözlerini noktalıyor.

GÜNEY YÖNETİMİNE ÇAĞRI

İsmini vermek istemeyen bir başka Bêdûhê sakini ise; “Türk Ordusu köyümüzü hedefi haline getirdi. Bu ilk değil, daha önceki saldırılarda da 200 tane hayvanım telef olmuştu. Bu devletin bize bunları yaşatmaya hakkı yok. Bu topraklar bizim topraklarımız, Erdoğan, ‘ben Müslümanım’ diyor. Bu nasıl Müslümanlık ben anlamadım. Kürdistan bölgesel yönetimine de çağrı yapmak istiyorum, bu duruma bir çözüm bulun’’ diyor.

‘KÖYÜMDEN GİTMEYECEĞİM’

İsminin Nuriye Hüseyin olduğunu söyleyen bir başka Bêdûhêli de şöyle konuşuyor: “Dedem de bu köylüydü, babam da, annem de bu köydeydi. Ben de bu köyde yaşıyorum. Biz geçimimizi hep bu köyde, hayvancılık yaparak sağladık. Ben zaten yaşlandım, bu yaştan sonrada Türk ordusu ne yaparsa yapsın köyümden ayrılmayacağım.’’