MXDŞ: PADÊ’ye ilişkin alınan karar Êzidîlere saygısızlıktır

Irak yargısının PADÊ’nin kapatılmasına ilişkin aldığı karara dair bir açıklama yapan MXDŞ, Irak’ın Ferman’ın yıl dönümünde PADÊ’nin kapatılması yönünde aldığı kararın Êzidîlerin iradesine yapılan bir saygısızlık olduğunu belirtti.

MXDŞ AÇIKLAMASI

Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ) yaptığı yazılı bir açıklamayla Irak yargısının aldığı kararı kınadı ve kararı Êzidî toplumunun iradesine karşı bir saygısızlık olarak nitelendirdi.

MXDŞ açıklamada, faşist şef Erdoğan’ın Irak ziyareti esnasında 26 anlaşma imzalandığını, bu kararlardan birinin de Êzidîlerin siyasi iradesinin kapatılması olduğunu belirtti. Açıklamada ayrıca Yargı Konseyi’nin kararı Türk devletinin bir kararı olarak nitelendirildi.

MXDŞ Ferman’ın yıl dönümünde alınan kararı, Ferman’ın devamı olarak nitelendirerek, şöyle devam etti: “PADÊ kurulduğu günden bu yana Irak yasalarına göre hareket etmiştir. Bugüne kadar onlarca kongre ve konferans düzenlemiş yasal olarak seçimlere katılmıştır. Musul İl Meclisi seçimlerinde başarılı bir sonuç alınmasına karşın Türk devleti ve KDP’nin darbesi il meclisine girilmesine engel olmuştur.”

Kararı Irak ile Türk devleti arasında yapılan görüşmelerin sonucu olarak değerlendiren MXDŞ, şöyle devam ediyor: “Biz Şengal Özerk Yönetimi ve kurumları olarak PADÊ’nin kapatılmasını iki ülke arasında yapılan görüşmelerin sonucu olarak ele alıyoruz. Bu karar Türk devletinden bağımsız değildir ve bu karar her iki ülke arasında yapılan 26 anlaşmadan biridir.”

TÜRK DEVLETİYLE İŞBİRLİĞİ IRAK'I BÖLER

MXDŞ, Irak hükümetine Türk devletiyle işbirliğini durdurma çağrısında bulunarak şu uyarıda bulundu: “Irak’ın Türk devletiyle işbirliği Irak’a büyük felaketler getirecek ve Irak halkını bölecektir. Irak, Türk devletiyle yaptığı işbirliğini derhal sonlandırıp kendi halkının yanında durmalıdır.”

Ferman’ın yıl dönümünde alınan kararı kabul edilmez olarak değerlendiren MXDŞ, Irak’a şu çağrıyı yaptı: “Türk devleti ile işbirliği yapmaktan vazgeçin. Türk devleti ile yaptığınız işbirliği ileride büyük felaketler yaşanmasına neden olacaktır. Türk devleti ile yaptığınız işbirliğine son verip Irak halklarının yanında saf tutun. Ferman’ın yıl dönümünde “soykırımı” tanımak yerine Êzidî halkının iradesini temsil eden partisi kapatılıyor. Bu Êzidî toplumunun iradesine bir saygısızlıktır.”

Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ), açıklamada Êzidî toplumuna da çağrıda bulunarak “Halkımızı bir kez daha bütün gücüyle siyasi parti ve kurumlarına sahip çıkmaya ve Irak’ın Êzidîlerin iradesini tanımayan bu saygısızlığını kabul etmemeye çağırıyoruz” diyerek halkı karara karşı direnişe çağırdı.

MXDŞ açıklamasında son olarak Irak hükümetine, Irak Yargı Konseyi’nin aldığı kararı bir an önce bozmasını ve bir daha Türk devletinin isteği üzerine hareket etmemesi çağrısı yaptı.