Newşîrwan Mistefa son yolculuğuna uğurlandı

Goran Hareketi Lideri Newşîrwan Mistefa, Girdê Zergete'de son yolculuğuna uğurlandı.

Cuma günü vefat eden Mustafa’nın cenazesi bu sabah saatlerinde Faruk Hastanesi’nden alınarak Süleymaniye’deki büyük camiye götürüldü. Burada dini vecibeleri yerine getirilen Mustafa’nın naaşı daha sonra onbinlerce kişinin katılımı ile Girde Zergete’ye doğru yola çıkarıldı. Süleymaniye, Halepçe ve Germiyan başta olmak üzere bölgenin birçok yerinden binlerce insan Zergete’ye akın etti.

Goran Hareketi üyelerinin dışında KCK, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Tevgera Azadi, PYD Güney Kürdistan Temsilciliği, HDP Güney Kürdistan Temsilciliği, Yekgirtû İslami, Komeleya İslami, Buzûtneweyî İslami, Kürdistan Emekçiler Partisi (Zehmetkêşan), Kürdistan Komünist Partisi ve birçok siyasi parti ile hareketin temsilcileri ve taraftarları da katıldı.

Cenazeye katılan onbinler sık sık “Kak Newşirvan ölümsüzdür” ve “Kak Newşirvan yaşıyor” şeklinde sloganlar atarken, Newşîrwan Mustafa'nın posterleri taşındı. Mustafa'nın naaşı, Goran Hareketi'nin merkezi ve Mistefa'nın evinin yakınındaki Girdê Zergete'ye ulaştığında kitle yüz bini aştı.

Mustafa'nın naaşını Girdê Zergete girişinde omuzlayan kitle, cenazenin defnedileceği alana doğru yürüyüşe geçti. Mustafa'nın naaşı vasiyeti üzerine defnedileceği Girdê Zergete'de düzenlenen merasimin ardından göz yaşları içinde toprağa verildi. Cenaze defin işlemlerinin ardından resmi merasim başladı.

Burada Kuran-ı Kerim okunmasının ardından ilk olarak söz alan Goran Hareketi Sözcüsü Şoreş Hecî, Mustafa'nın mücadele hayatını anlattı. Mistefa'nın 1944 yılında Süleymaniye'de doğduğunu, ve öğrenciliğinden itibaren Kürdistan davası için mücadele etmeye başladığını söyleyen Hecî, "O mücadeleye başladığı ilk günden bu güne yorulmak bilmeden Kürdistan halkının hakkını kazanması için emek verdi. O sadece siyasal mücadelesini düşmana karşı vermedi aynı zamanda Kürdistan içinde de ezilenlerin, işçilerin ve hakkı yenilen herkes için verdi. Pêşmege'nin düzenli bir ordu olması için büyük bir çaba sarf etti" dedi.

Goran Hareketi üyelerine de seslenen Heci, "Newşîrwan Mistefa her zaman bizden mücadeleyi büyütmemizi ve pes etmememizi isterdi. Bizler de onun vasiyeti gereği mücadeleyi büyütmeliyiz" çağrısı yaptı.

Heci'nin ardından YNK Politbüro üyesi Qadir Hemecan konuştu. Mustafa'nın Kürt halkı için büyük bir emek verdiğini dile getiren Hemecan, "O sadece Goran Hareketi için değil tüm Kürdistan'ın bir değeriydi. Bir siyasetçi, bir pêşmerge ve bir aydın olarak Kürt halkı için mücadele etti" diye konuştu. Daha sonra Irak Ulusal Koalsiyonu Omer Hekim ile Yekgirtû İslami Lideri Bahaddin Selahattin söz aldı.

Cenaze törenine katılan Tevgera İslami Genel Başkanı Ali Bapir ise Newşîrwan Mistefa'nın hem Kürdistan'ın dört parçası, hem de Irak için büyük bir siyasetçi ve düşünür olduğunu söyledi. Newşîrwan Mistefa'nın Kürdistan'ı parçalı düşünmeyen bir siyasetçi olduğunu ifade eden Bapir, "Newşîrwan Mistefa kardeşimiz aynı zamanda tüm mazlumların haklarını savunuyordu. Bizlerin onun özgürlük ve eşitlik vasiyetini unutmamız gerekiyor" dedi.

HDP, PYD, DBP, Tevgera Azadi, Qazî Mihemed'in ailesi, İran Aydınlar Birliği ve birçok siyasi parti ile kurum da başsağlığı mesajı gönderdi.

Cenazeye katılanlar, buradan da taziyenin kurulduğu Ehmed Hecî Elî Camii'ne geçti.