PADÊ, Bağdat’ı kapatma kararını gözden geçirmeye çağırdı

PADÊ, Irak Yüksek Yargı Konseyi’nin kapatma kararına tepki göstererek, yasalara göre kurulmuş bir parti olduklarını belirtti ve bu kararın gözden geçirilmesini istedi.

Türk devletinin işgal saldırılarını genişlettiği ve Bağdat’a baskılarını arttırdığı bir dönemde, Irak Yüksek Yargı Konseyi, Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ), Tevgera Azadi ya Civaka Kurdistanê (Kurdistan Özgürlük Hareketi) ve Demokratik Mücadele Cephesi Partisi’ni feshetme kararı aldı. 

Kararın açıklanmasının ardından PADÊ Politbüro Şengal’in Sinun nahiyesindeki merkezinde yaptığı açıklamada, yargı kararının gözden geçirilmesini istedi. 

ÜÇ DEFA SEÇİMLERE KATILDI

PADÊ Politbüro Üyesi ve Süleymaniye Temsilcisi olan Süleyman Hacı, “Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ) olarak, Yargı Konseyi’nin aldığı kararı bir kez daha gözden geçirilmesini istiyoruz. Partimizin tüzüğü 40’ıncı madde kapsamında hazırlanmıştır ve partimiz 2017 yılında Irak Siyasi Partiler Kanununa göre kurulmuştur. Yine partimiz 3 defa Irak’ta yapılan seçimlere katılmıştır.  Bugüne kadarki tüm çalışmalarımız yasalar çerçevesinde yapılmıştır ve yasal olmadığına dair herhangi bir suçlamayla da karşı karşıya kalınmamıştır. Tüm yöneticilerimiz halk tarafından seçilmiştir.” dedi. 

ERDOĞAN’IN ZİYARETİ İLE BAĞLANTILI

Bu kararın Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat ziyaretinden bağımsız olmadığının altını çizen Süleyman Hacı, “Yargının kararına saygı göstermekle birlikte, partimiz ve bize destek veren kesimler hakkında yanlış bilgiler verilmiş olduğunu düşünüyoruz. Karar özellikle Erdoğan’ın gelişinden sonra alındı” diye ekledi. 

PADÊ, Irak Yüksek Yargı Konseyi’nin kararının özellikle 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yapılan soykırım saldırılarının 10’uncu yıldönümünde aldığına dikkat çekerek, “Halkımızın soykırıma uğradığı böylesi bir günde nasıl olur da böylesi bir karar alınır? Halkımızın duygularına, çektiği acılara nasıl böyle yaklaşılır?” diye tepki gösterdi. 

SORUŞTURMA OLMADAN KARAR ALINDI

PADÊ, karar alınmadan önce soruşturmanın yapılması gerektiğini belirterek, şunları ifade etti: “Hukuki bir karar alınmadan önce neden herhangi bir soruşturma yürütülmedi? Hangi esaslar üzerinden partimiz hakkında kapatma kararı alındı? Biz partimizin finansmanı için tek bir kuruş çalmadık ve devletten tek bir kuruş yardım da almadık. Yurtdışındaki halkımızın yaptığı ekonomik yardımlar sayesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

KARARIN BOZULMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

“Kararın bozulması için çalışacağız” diyen Süleyman Hacı, şöyle noktaladı: “İlgili mahkemeye başka hiçbir güçle ilişkimizin olmadığını gösteren tüm delil ve belgeleri sunacağız. Umut ediyoruz ki yasalar ayrım yapılmaksızın herkese eşit bir biçimde uygulanır. Herkes şunu çok iyi bilsin ki partimizin varlığı ülke için bir tehdit değildir.”