Referandumda ‘Hayır’ diyen köy zorla boşaltıldı

Başkale'de korucular tarafından tehdit edilen Belencik köyü sakinleri, köylerini boşaltmak zorunda kaldı. Tehdit edilen köylüler, "Bizler sadece 'Zulme hayır' dediğimiz için doğduğumuz köyü terk etmek zorunda kaldık" dedi.

Van'ın Başkale ilçesine bağlı Belencik (Wast) Köyünde referandumda "Hayır" oyları yüksek oranda çıktığı için aşiret büyüğü İskender Ertuş ve köy korucusu Selim Bozkurt işbirliği ile halkın göçe zorlandığı ortaya çıkmıştı. Edilen bilgilere göre Selim Bozkurt, 1 Haziran günü silahla köylülerin evlerini tarayarak, "Sizi burada barındırmayacağım' söylemlerinden dolayı neredeyse köyün tamamı boşaltıldı.

İsmini vermek istemeyen bir köylü olayı şu şekilde anlattı: "Yıllardır büyük bir aile olarak köyde ikamet etmekteyiz. Daha önce baskılardan dolayı koruculuk yaptım. Fakat hiçbir zaman saldırı amaçlı silah kullanmadım. Köy korucusu ve aynı zamanda İskender Ertuş'un adamı olan Selim Bozkurt aldığı silahla sürekli köy halkına zulüm ediyordu."

'HAYIR DEDİĞİMİZ İÇİN TEHDİT EDİLDİK’

Kamuoyuna çağrıda bulunan köyü sakini, "En son geçtiğimiz hafta Perşembe günü köylüleri silahla tehdit eden Selim Bozkurt, daha sonra etrafa rast gele ateş ederek bizleri tehdit etti. Can güvenliğimiz olmadığı için iftarımızı açmadan, kapılarımızı kilitleyip yola koyulduk. Köyden göç ettik. Ama şu anda hem maddi hem manevi çok zor durumdayız. Bize sunulan tek gerekçe ise 'Teröristsiniz' denildi. Bizler en demokratik hakkımız olan referandumda 'Hayır' dediğimiz için hedef haline getirildik. Şu anda köyde sadece iki engelli yurttaş dışında Selim Bozkurt ve ailesi kalmış. Benim iki katlı evim vardı. Yanımıza hiçbir şey almadan kapımıza kilit vurduk. Köy iki yüz hanelik bir köydür. Dün akşamdan itibaren de atmışa yakın ev göç etti. Can güvenliğimiz yok. Duyarlılık çağrısında bulunuyoruz" şeklinde konuştu.