Rojhilat'ta 100'ü aşkın gözaltı

İran rejiminin Güney Kürdistan'daki referandumu tehdit etmek için başlattığı tatbikatı protesto etmek ve referanduma destek vermek için Rojhilat'ın birçok kentinde düzenlenen eylemler sonrası rejim güçleri, 100'ü aşkın kişiyi gözaltına aldı.

İran rejiminin Güney Kürdistan'daki referandumu tehdit etmek için Rojhilat (Doğu Kürdistan) ile Güney Kürdistan sınırında başlattığı tatbikatı protesto etmek için Rojhilat'ın birçok kentinde düzenlenen eylemler sonrası rejim güçleri ev baskınlarına başladı ve şimdiye kadar 100'ü aşkın kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Edinilen bilgilere göre İran istihbaratı (İtlaat) ile polisleri, Rojhilat'ın Sinê eyaleti ile Saqiz kenti, Mahabad ve Ciwanro kenti başta olmak üzere birçok bölgede son iki günde düzenlediği ev baskınlarında 100'ü aşkın kişiyi gözaltına aldı.

Gece saatlerinde yapılan ev baskınlarında, yurttaşların darp edildiği ve gözaltına alınanların İtlaat merkezlerine götürüldüğü belirtiliyor. Son iki günde yapılan ev baskınlarında gözaltı sayısı tam olarak öğrenilemezken, insan hakları örgütleri, sayının 100'ü aştığını belirtiliyor.

Öte yandan dün de Sinê'nin Îqbal Meydanı'nda 7 gencin zorla gözaltına alındığı bildirildi. Onlarca kişinin de telefonla aranarak İtlaat merkezlerine çağrıldığı öğrenildi.

Gözaltılar sonrası aileler de birçok kentte İtlaat merkezlerinin önüne toplanarak oturma eylemi yapıyor. İtlaat üyelerinin ailelere, "evlerinize gitmezseniz sizi de gözaltına alırız" diye tehdit ettiği bildirildi. Aileler ise basın kurumları ve insan hakları örgütlerine duyarlılık çağrısında bulundu.