‘Rosneft’le anlaşma Güney Kürdistan ve Irak anayasasına aykırı'

Güney Kürdistan Parlamentosu Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Şêrko Cewdet, Barzanî ile Rosneft arasındaki anlaşmanın Güney Kürdistan ve Irak Anayasalarına aykırı olduğunu söyledi.

Barzanî ile Rosneft arasında imzalanan petrol anlaşmasına ilişkin konuşan Güney Kürdistan Parlamentosu Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Şêrko Cewdet, anlaşmanın hem Güney Kürdistan hem de Irak anayasasına aykırı olduğunu söyledi.

Kürdistan Bölge Hükümeti ile Rus petrol şirketi Rosneft arasında 2 Haziran günü yapılan 20 yıllık petrol anlaşmasına ilişkin konuşan Güney Kürdistan Parlamentosu Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Şêrko Cewdet, anlaşmanın hem Güney Kürdistan hem de Irak anayasasına aykırı olduğunu belirterek, "Parlamentodan ve halktan gizli yaptığınız bu anlaşmanın perde arkasında ne var?" diye sordu.

ROSNEFT: ÇOK KARLI BİR ANLAŞMA

2 Haziran günü St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'na (SPIEF) katılan Güney Kürdistan Başbakanı Nêçîrvan Barzani, Rus petrol şirketi Rosneft ile imzaladığı 20 yıllık petrol anlaşmasına göre, firma Kürdistan Bölgesi'nin 5 ayrı yerinde petrol çıkartacak ve çıkarılan petrol, Rosneft'in Almanya'daki rafinerilerinde işlendikten sonra dünya pazarına sunulacak. Güney Kürdistan'da günlük 700 bin varil olan petrol üretimini bir milyon varile çıkarmayı hedefleyen anlaşmanın detayları hakkında net bilgi verilmezken, Rosneft'ten yapılan açıklamada "Şirketimiz için karlı bir anlaşma oldu" denildi.

KOMİSYON BAŞKANI: ANLAŞMADAN HABERİMİZ YOK

Neçîrvan Barzani ile Rosneft arasına yapılan anlaşamaya ilişkin ANF'nin sorularını yanıtlayan Güney Kürdistan Parlamentosu Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Şêrko Cewdet, anlaşma hakkında bilgilendirilmediklerini söyledi. Cewdet, "Komisyon olarak, komisyon başkanı olarak bu anlaşma hakkında hiçbir bilgimiz yok. Bu anlaşma hakkında bilgilendirilmedik. Parlamentonun da bu anlaşmadan haberi yok" diye konuştu.

'ANAYASAYA AYKIRIDIR'

Anlaşmanın hem Güney Kürdistan, hem de Irak anayasasına aykırı olduğunu kaydeden Cewdet, şunları söyledi: "Böyle olduğu için de 2007 yılında Güney Kürdistan parlamentosundan çıkarılan ve petrol ile doğal kaynaklara ilişkin maddeye aykırı bir anlaşmadır. O maddeye göre petrol ve doğal kaynaklarla ilgili yapılacak bir anlaşma parlamento ile kararı olmalı. Şimdi Güney Kürdistan parlamentosuna aykırı olan bir anlaşmaya Irak anayasası nasıl izin versin. Dolayısıyla bu anlaşma Irak anayasasına da aykırı."

'ANLAŞMANIN PERDE GERİSİNDE NE VAR?'

Cewdet, anlaşmanın kendisi ve içeriğinin parlamento ve halktan saklandığını ve bunun da büyük kuşkulara neden olduğunu ifade etti. Cewdet, "Hükümete sormak gerekir: Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına sormak istiyorum, komisyondan kaçırılan, parlamentodan kaçırılan bu anlaşmanın perde gerisinde ne var? Hükümetin buna yanıt vermesi lazım. Bu anlaşma Güney Kürdistan halkında olduğu gibi, bizde de şüphelere neden olmuştur" diye kaydetti.

'BİRKAÇ KİŞİNİN YAPTIĞI ANLAŞMA'

Anlaşmanın bir aile ya da partinin yaptığı anlaşma olduğunu kaydeden Cewdet, "Birkaç kişi kendi başına kararlar alıyor, anlaşmalar yapıyor ve uyguluyor. Bu kadar hayati ve stratejik anlaşmaları neden birkaç kişi yapıyor? Neden halkın bunlardan haberi yok? Daha önce de Danagaz'la yapılan bir anlaşma sonucunda iki milyon dolar kaybedilmişti. Burada da haklı olarak insanlarda benzer bir şüphe uyanıyor " dedi.

BARZANİ; HEWRAMİ’NİN PARLAMENTOYA BİLGİ VERMESİNİ ENGELLİYOR

"Güney Kürdistan'da herhangi bir yasa işletilemiyor. Ama dünyanın başka yerlerinde bu konuda yasalar var. Şeffaflık ilkesi işliyor. Ama bizde bir aile ya da parti bu kararları alıp uyguluyor" diyen Güney Kürdistan Parlamentosu Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Şêrko Cewdet, şunları söyledi: "Bu konularda daha önce Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Aştî Hewramî'yi parlamentoya bilgi vermesi için davet etmiştik. Ama Başbakan Nêçîrwan Barzani buna izin vermedi. Çünkü konunun parlamentoya gelmesi durumunda her şeyin ortaya çıkacağını ve Hewrami'nin de bakanlıktan istifa etmek zorunda kalacağını biliyorlardı."

ANLAŞMANIN İÇERİĞİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR

Neçîrwan Barzani ile Rosneft arasında yapılan anlaşmanın içeriği hakkında herhangi bir bilgi yer almazken, anlaşmanın "20 yıllık olduğu, 5 bölgede petrol üretimi yapılacağı, günlük üretimin 700 bin varilden bir milyon varile çıkarılacağı, çıkarılan petrolün ise Kerkük-Ceyhan boru hattı aracılığıyla İskenderun'a ve oradan da Almanya'daki Rosneft rafinerilerine nakledilip işleneceği" belirtiliyor. Petrol gelirinin ne kadarının Güney Kürdistan'ın kasasına gireceği de sır gibi saklanıyor.

ROSNEFT ANLAŞMADAN MEMNUN

Anlaşmaya ilişkin konuşan Rosneft’in basın sözcüsü Mihail Leontyev, şirket için çok karlı olan büyük bir teslimat kontratı imzaladıklarını, buna göre Rosneft’in Güney Kürdistan'dan Türkiye’ye uzanan büyük petrol boru hattına 3/2 erişim hakkına sahip olacağını, söylemişti. Petrol anlaşmasına ilişkin konuşan Rosneft İcra Müdürü Igor Sechin ise “Yaptığımız anlaşmayı başka anlaşmalar da izleyecek" diyerek Rosnef’tin “karlı” anlaşmasının sadece bununla sınırlı kalmayacağını söylemişti.