Tabqa köylerinden….

Fırat Nehri’nin her iki yakasından bir kilometrelik alanın hemen yanında çöl görünümlü bir arazi var. Yer yer göz alabildiğince uzun kurak ovanın bazı tarafları da küçük toprak tepeciklerle çevrili...

Rakka’nın özgürlüğü için başlatılan Fırat’ın Gazabı Hamlesi önemli aşamalarından birini yaşıyor. Tabqa kuşatması emin adımlarla sağlamlaştırılan mevzilerle devam ederken, kasaba dışında güney kısmında özgürleştirilen bölgedeki halkın yaşamı ilgimizi çekiyor.

Fırat Nehri’nin her iki yakasından bir kilometrelik alanın hemen yanında çöl görünümlü bir arazi var. Yer yer göz alabildiğince uzun kurak ovanın bazı tarafları da küçük toprak tepeciklerle çevrili. Bu dünyada köyler ve köylere hayat veren evler de topraktan yapılmış. Taşla örülen iki üç gözlü evler toprak sıvalarla kullanılır hale getirilmiş. Evlerin çatılarına biraz eğim verilerek plastik borularla yağan yağmurun çatıya zarar vermemesi için tahliye yolları açılmış. Biri diğerinden farklı bir bulmak ev ise çok zor. Bu durum köyler için de geçerli. Bir köy diğerinin aynısıymış gibi duruyor. Birkaç evden oluşan mezralar ve köylerde yaşam da aynı arazi, köy ve ev mimarisine benzer bir şekilde. En ortak özelliklerden birisi de her evin yanında gerilmiş iplerin üzerindeki elbiseler.

Tabqa kasabasının güneyinde yer alan bu köyler DAİŞ çetelerinin karanlık dünyasında yaklaşık dört yıl yaşadı. Dört yıllık karanlık dünya insanların enerjilerini de etkilemiş durumda. 21 Mart gecesi başlatılan Tabqa’yı DAİŞ çetelerinden temizleme hamlesinde çok kısa bir sürede kasabanın çevresindeki çok geniş bir alan temizlendi.

Savaşçılar hamle boyunca sivillerin zarar görmemesi için de çok dikkat etti ve halk zarar da görmedi. Aynı durum iç içe devam eden yaşam içinde geçerli. Özgürlük savaşçıları ile köylerini paylaşan Tabqa köylüleri iç içe ve çoğunlukla da kendi yaşamlarına müdahale edilmemesinden oldukça memnun.

O yüzden de günlük yaşamlarını istedikleri gibi örgütleyerek yürütmeye devam ediyorlar. Ekonomik hayat çok durgun. Her evin önünde sayısı az da olsa koyun sürüleri, birkaç tavuk ve hayatı kolaylaştıran traktör ve motosiklet güne ve ana verdikleri tek cevap bu oluyor.

Köyler hem büyük hem de kalabalık değil o yüzden objektiflerimize birbirine benzeyen görüntüler yansıyor. Köylerin en canlı yüzü çocuklar. Köyün içinde oyunlarını oynayan çocukların en çok sevdiği oyun ise hemen yanlarında onlara değer veren özgürlük savaşçılarının etrafında olmak. Günlük yaşam kadınların ev ihtiyaçlarını karşılaması biçim de geçiyor...