GÖRÜNTÜLÜ

Tevgera Azadî: Kerkük için en iyi çözüm konfederalizmdir

Tevgera Azazi Kerkük Eş Başkanı Newzad Kerküki, Kerkük halkları için en iyi çözüm yönteminin konfederalizm olduğunu söyledi.

 

Kerkük Meclisi’nin Kerkük’te Irak bayrağının yanında Kürdistan bölgesinin bayrağının da dalgalanması kararını Irak Parlamentosu’nun reddetmesine ilişkin açıklama yapan Tevgera Azadî Kerkük Eş Başkanı Newzad Kerküki, demokratik konfederalizmin kentteki halklar için en iyi çözüm yöntemi olduğunu söyledi. Kerküki, Kerkük’teki siyasi taraflara da kentte bu sistemi uygulama çağrısında bulundu.

‘IRAK PARLEMENTOSUNUN KARARI SİYASİ BİR KARARDIR’

“Biz Kürdistan Halklarının Özgürlük Hareketi olarak Irak Parlamentosu’nun kararını reddediyoruz. Kürdistan bayrağının Kerkük’te kaldırılmasını siyasi bir karar olarak görüyoruz. Ulusal bir sorunu siyasi bir sorun haline getirmişler” diyen Kerküki, ulusal sorunları siyasal sorunlara dahil edilmemesi gerektiğini de söyledi.

‘TÜRK DEVLETİNİN AMACI HALKLARIN BİRLİĞİNİ KALDIRMAYA YÖNELİKTİR’

Güney Kürdistan’da Şengal’den tutalım Xaneqin’e kadar bu bayrağın şehitlerin sembolü olduğunu da vurgulayan Kerküki, “Bu bayrak şehitlerin kanının sonucudur. Bunun için Kerkük Meclisi’nin kararına saygı duyulması çağrısında bulunuyoruz. Bunun yanında biz işgalci Türk devletinin Kürdistan bayrağına müdahalesini şiddetle kınıyoruz. Türk devletinin başka ülkelerin içişlerine müdahale etme hakkı yoktur. Bunun için başta Güney Kürdistan halkına özellikle Kerkük halkına Türk devletinin müdahalelerine sesiz kalmaması çağrısı yapıyoruz. Düşmanlarımızın haklarımıza müdahale etmesine izin vermeyin” diye konuştu.

‘KERKÜK İÇİN EN İYİ ÇÖZÜM DEMOKRATİK KONFEDERALİZMDİR’

Demokratik konfederalizmin Kerkük’teki bütün halklar için en iyi çözüm olduğunu da sözlerine ekleyen Kerküki şöyle devam etti: “Kerkük’teki siyasi kesimlere Kerkük’te bu sistemi uygulama çağrısı yapıyorum. Kerkük’ün Güney Kürdistan’a bağlanması için referandum Kerkük halkının en meşru hakkıdır. Kerkük sorunlu bölgelerin çözüm merkezi olmalı. Bunun için bugün siyasi taraflar bir sınavdan geçmektedirler. Vakit kaybetmeye hiç hakkımız yok, Kerkük bir an önce Güney Kürdistan’a bağlanmalı.”