'Trilyon da verseler evimizden çıkmayacağız!'

TOKİ’nin rant alanı açmak için kamulaştırarak yıkım çalışmalarına başladığı iki mahalleden Alipaşa'nın sakinleri, valinin “Ev taşıma parası ve 6 aylık kiralarını ödeyelim" sözlerine tepki gösterdi.

Yıkımın sadece Alipaşa ve Lalebey mahallelerini kapsamadığı, Sur ilçesinin güneybatısında bulunan tüm mahalleleri kapsayacağı da konuşuluyor.

Vali Hüseyin Aksoy’un önceki gün Amed’de Hilton Oteli'nde basın mensuplarına verdiği iftar yemeğinde evlerini terk etmeyerek direnen Alipaşa ve Lalebey mahallesi için söylediği “Halen evlerini terk etmeyenler için de evlerinden ayrılmaları halinde 6 aylık kiralarını ödeyeceğiz, nakliye ücretlerini de ödeyeceğiz” sözlerine Alipaşalılar tepki gösterdi. Mahalle sakinlerinden Ali Subaşı, evlerinden devlet zoruyla çıkarılmayı kabul etmediklerini belirterek, “Şimdi de bizimle alay edercesine kira ve ev taşıma bedelini ödeyeceklerini söylüyorlar. Çok istiyorlarsa Vali ve Kaymakam eğer kiraya çıkacaklarsa kiralarını da biz ödeyelim, evlerini de bedavaya taşıyalım” dedi.

'RANT İÇİN SIRADALAR'

Kimseden sadaka dilenmediklerini, kamulaştırma kararına karşı halen mahkemelerinin sürdüğünü, sadece doğup büyüdükleri evlerini terk etmek istemediklerini kaydeden Subaşı, “Bana bir trilyon da verseler çıkmıyorum evimden. Çünkü tüm anılarım burada. Buradan gidip de ne yapacağım? Bizleri çıkartıp buraları ranta açacaklar. Rant için sırada bekleyen AKP’lileri de sözde iş adamlarını da biliyoruz” şeklinde konuştu.

'İKİ MAHALLE İLE SINIRLI KALMAYACAK'

Alipaşa Mahallesi sakinlerinden Fazilet Tan da haftalardır su ve elektriği kesilen evini terk etmeyenlerden. Tanrıkulu, Alipaşa’da yıkım çalışmasında bulunan işçilerin sadece iki mahalle değil, Sur’un güneybatısında yer alan mahallelerin de yıkılacağının kendilerine söylendiğini ifade etti. 25 Mart 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kamulaştırılan Sur’daki Melikahmet, İskenderpaşa, Camii Kebir, Ziya Gökalp, Abdal Dede, Süleyman Nazif gibi mahallelerinin de yıkılacağını öğrendiklerini kaydeden Tanrıkulu, “Şimdi kimse bize sahip çıkmıyor. Alipaşa ve Lalebey’i yıktıktan sonra diğer mahallelere yönelecekler. Yıkıma gelen işçiler, o mahallelerde bulunan tarihi ve dini yapıların dışındaki tüm evlerin yıkılacağını söylediler. Yani bugün bize, yarın onlara sıra gelecek. Bunu bildiğimiz için bizler terk etmiyoruz. Diğer mahalleliler de bunun farkına varsın. Onları da rahat bırakmayacaklar. Melikahmet Caddesi ile Turistik Caddesi arasında kalan tüm bölge için yıkım kararı almışlar” dedi.

DİLEKÇE ÖRNEĞİ DAĞITILDI

Bu arada, Sur Kaymakamlığı tarafından Alipaşa ve Lalebey muhtarlarına dilekçe örneği gönderilerek, Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’ndan ev taşıma bedeli olarak her ev sahibinin 500 TL talep ettikleri yönünde dilekçeye imza atmaları istenmesi de tepkilere neden oldu. Söz konusu dilekçeyi imzalamayacaklarını belirten mahalle sakinleri, evlerini rızaları ile terk etmeyeceklerini söyledi.