Türk askeri köylülerin hayvan ve yiyeceklerine el koyuyor

Bitlis'te Türk askerleri köylülerin hayvanlarına ve ürettiği yiyeceklerine el koyuyor. Köylülerden Beydoğan, "Sık sık yolları kesip köylülerin peynirine, ekmeğine el koyuyorlar; köylüler darp ediliyor" dedi.

AKP hükûmeti, bir türlü teslim alamadığı Kürt halkını sindirmek için her yolu deniyor.

Bitlis ve Siirt arasında kalan kırsal alanda üç gün önce 2 bin tane koyuna el konuldu. Buna, yasal işlemlerin yapılmadığı ve çobanlık yapma izninin olmaması gerekçe gösterildi. Oysa sosyal medyada yayımlanan görüntülerde, köylülerin Türk askerlerine gerekli yasal evrakları gösterdiği görülüyor.

Köylüler ayrıca son zamanlarda yüzlerce kişinin silahlandırılarak korucu yapıldığını söyledi.

 

Büyük tepkiye neden olan olayın perde arkasında ise farklı gelişmeler var. Bölgede uzun bir süredir askerler ve korucubaşları yaylalara çıkmak isteyen köylüleri engelliyor. Asker ve korucular köylülerin hayvanlarına ve yiyeceklerine el koyuyor.

Sık sık yol kesen devlet güçleri, köylülerden yüksek miktarda haraç istiyor ve bu parayı ödemek istemeyenleri tehdit ediyor.

'EKMEĞİMİZE DE EL KOYUYORLAR VE DARP EDİYORLAR'

El konulan koyunların sahibi İsmet Beydoğan, ANF'ye konuştu.

Beydoğan’a göre olay bir iki askerin koyunlara el koyması gibi basit bir durum değil. Kendisinin '93-94 yıllarında aynı zulmü yaşadığını ve yine o günlere bir dönüşün olduğunu kaydeden Beydoğan, kendisinin tüm yasal evrakları yapmasına rağmen koyunlarının yaylalara çıkarılmasının engellendiğini belirtti.

Koyunlarının yasa dışı bir uygulama ile kamyonlara bindirilip götürüldüğünü ve bir daha da kendisine verilmediğini dile getiren Beydoğan, "Bundan üst düzey yetkililerin haberinin olduğunu düşünüyorum" dedi.

Beydoğan, “Koyunlarımızı ne otlatmamıza, ne da satmamıza izin veriyorlar. Şu anda bütün köylüler mağdur. Sık sık yolları kesip köylülerin peynirine, ekmeğine el koyuyorlar; köylüler darp ediliyor, işkenceler yapılıyor" diye ekledi.