Türk vahşeti kayıt altında

Türk ordusunun 24 Temmuz sabahı Beytüşşebap'ın Melixa alanındaki çatışmada esir düşen Koçer Devrim'i (Cuma İmen) işkenceden sonra katlettiği, görüntülerle de kanıtlandı.

Türk güçleri, esir düşen gerillaya işkence yaptıktan sonra 'teslim olduğunu ve Türk ordusunun kendisine iyi davrandığını' söyletmeye çalışarak, kayıt altına aldı. Esir gerilla, kayıt sırasında günboyu dövüldüğünü söyleyince kayıt sonlandırılıyor. HPG'nin açıklamasına göre Cuma İmen aynı gün katlediliyor.

Türk güçleri, kontraların öncülüğünde İHA ve Kobra helikopterlerinin desteğiyle 23 Temmuz günü saat 17.30 sıralarında Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Faraşin yaylası çevresinde operasyon başlatmıştı. 24 Temmuz sabahı Faraşin’e bağlı Melixa alanında bir gerilla birimi ile Türk güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

Grup Komutanı Tavge ve Asmin, son mermilerine kadar çatıştıktan sonra Türk güçlerinin eline sağ geçmemek için bombalarını kendilerinde patlatarak şehadete ulaştı. Egîd, Kemal ve Rojhat da Türk güçleriyle uzun bir süre çatıştı ve alana yapılan yoğun bombardımanlar sonucunda şehit düştüler. Koçer Devrim (Cuma İmen / Batman) ise çatışma içinde Türk güçlerine esir düştü.

HPG infaz edildiğini duyurmuştu

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından 25 Eylül'de yapılan yazılı açıklamada, yukarıdaki detaylara yer verildikten sonra Koçer Devrim ile ilgili şunun altı çizilmişti: "Koçer arkadaşımız, çatışma içinde düşman güçlerine esir düşmüş, daha sonra işgalciler tarafından infaz edilerek katledilmiştir."

Esir düştüğü kayıt altına alınmış

ANF'ye ulaşan 33 saniyelik görüntü, HPG'nin açıklamasını teyit ediyor. Görüntü, Devrim Koçer'in sağ yakalandıktan sonra işkence gördüğünü ve 'teslim olduktan sonra kendisine iyi davranıldığını' ifade etmesinin kayıt altına alınmak istendiğini; daha sonra da kamera kapatılarak katledildiğini kanıtlıyor.

33 saniyelik kayıttaki durum

Görüntü, gündüz olmayan bir vakitte (gün ağarmadan veya akşam saatleri) çekilmiş. Devrim Koçer belden itibaren çıplak ve ayakta, kollarından tutan iki Türk savaş elemanının arasında. Bir Türk savaş elemanı çekim yapıyor, arkası kameraya dönük birimin sorumlusu da elindeki telsiz açık bir şekilde itirafa zorlayarak, Türk askerinin 'yüceliğini' söyletmeye çalışıyor. Devrim Koçer, işkence görmüş ve bitkin.

İşte o andaki diyalog

Bu kısa görüntüdeki Türk güçlerinin sorumlusu ile Devrim Koçer arasındaki diyalogun katledilmeye giden noktası şöyle:

- Türk güçlerinin sorumlusu: Teslim oldun, ııh bakın, devlet, devletin askeri, bak, teslim olduğun halde sana bir zararı oldu mu?

- Esir düşen gerilla Koçer: Dövüyorlar beni...

- Türk güçlerinin sorumlusu: Sus lan!

- Esir düşen gerilla Koçer: Dövüyorlar, sabahtan beri beni dövüyorlar. (Böyle söyleyince sağ kolundan tutan Türk savaş elemanı kafasına vuruyor)

- Türk güçlerinin sorumlusu: (Kameraya doğru dönerek) Şunu kapat, kapat şunu...

Kamera kapatılıyor

Türk güçlerinin komutanı kamerayı kapattırıyor. 33 saniyelik çekim bu kadar. HPG'nin açıklamasına göre esir düşen gerilla Koçer Devrim, bu gösteride istedikleri gibi figüran olmayınca katlediliyor.

Not: Söz konusu görüntüleri talep eden İnsan Hakları Kurumları ve Medya organları ANF'ye başvuruda bulunabilir. İrtibat adresi: [email protected]