'Türkiye Sur'daki suçları yüzünden hüküm giyecek!'

Sur’la Dayanışma Platformu, Türkiye’nin yıkımdan dolayı önümüzdeki aylarda uluslararası kamuoyu ve kurumlar nezdinde hüküm giyeceğini belirtti.

İstanbul'dan Barış için Akademisyenler, sanatçı, aydın, yazar gibi farklı çevreden kişilerin yer aldığı Sur’la Dayanışma Platformu, Sur'un Yıkımına Hayır Platformu ile birlikte "kentsel dönüşüm" adı altında yıkılan Sur'un Alipaşa Mahallesi'nde açıklama yaptı. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş, Feleknas Uca ile HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri katıldı. 

'MEDENİYET KAYNAĞIMIZ'

Erdoğmuş, yıkıma karşı verilen mücadelenin değerli olduğunu söyleyerek, Sur’un halkların tarihi olduğunu, her sokağında halkların medeniyet dersi aldığını dile getirdi. Erdoğmuş, “Sur medeniyet kaynağımızdır. Gelinen noktada medeniyet kaynağı ters yüz edilmektedir. Medeniyet ayaklar altına alınmaktadır. Yıkım ile bir kimlik ve tarih yok edilemez. Bu yanlıştan derhal vazgeçilmeli. Türkiye’nin dünyada evrensel tarih anlamında mahkumiyeti yaşamasını istemiyoruz” diye konuştu. 

'HER TÜRLÜ HAK İHLAL EDİLİYOR'

Ortak açıklamayı Prof. Dr Ayşe Erzan yaptı. Yıkımın sürdüğüne dikkat çeken Erzan, Sur’da her gün ayrı bir dramın ve insan hakkı ihlalinin yaşandığını belirtti. Erzan, Alipaşalı çocukların da eğitim ve öğretim yılına okulsuz başladıklarını anımsatarak, çocukların eğitim hakkının ihlal edildiğini söyledi. Erzan, Sur’da yaşanan birçok insan hakkı ihlalinin yanı sıra Türkiye’nin uluslararası insan hakları sözleşme ve mekanizmalarındaki yükümlükleri ve kendi Anayasası doğrultusunda garanti altına alınmış olduğu konut hakkının da insan hakkı ihlali anlamını taşıdığını söyledi. 

Erzan, yargı süreçlerindeki skandallara da değinerek, “Sur ile ilgili riskli alan ve acele kamulaştırmaların iptaline ilişkin açılan davalarda Danıştay, yerleşik içtihatlarına, yargı kararlarına rağmen Sur özelinde bu kararlara aykırı olarak içtihat değiştirerek yıkımın devam etmesi sonucunu doğuracak kararlar vermektedir” dedi. 

’HÜKÜM GİYECEK' UYARISI

Erzan, önümüzdeki aylarda Türkiye’nin uluslararası kamuoyu ve kurumlar nezdinde sıkıntılar yaşayacağını, hukuken hak ihlallerinden dolayı hüküm giyeceğini söylerken, hükûmeti bu ihlallerden vazgeçmeye çağırdı.