Yawer: Hewîce'yi kurtarmak için Irak'la aramızda mutabakat yok

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yawer, Hewîce'yi DAİŞ'ten kurtarmak için Irak hükümetini beklediklerini ancak operasyona ilişkin merkezi hükümetle aralarında bir mutabakat olmadığını söyledi.

Musul'u DAİŞ çetelerinden kurtarma operasyonunda çatışmalar son dört mahallede yoğunlaşırken, Irak ve Güney Kürdistan'ta gözler DAİŞ'in elindeki son bölgelere çevrildi. Irak'ta ve Güney Kürdistan'da DAİŞ'in elinde kalan Kerkük'ün Hawice ilçesi ve Musul'un Telafer ilçesinin hangi güçler tarafından kurtarılacağı tartışmaları sıklaşmaya başladı.

Telafer'i etrafını alarak kenti kuşatmaya alan İran destekli ve Irak ordusuna bağlı Heşdî Şabî güçlerinin diğer yandan da Kerkük'ün Hawîce ilçesini almak için hazırlık yaptığı belirtiliyor.

Hawîce operasyonuna ilişkin Rojnews Haber Ajansı'na konuşan Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yawer, Hewice’nin kontrol altına alınması için Irak Hükümeti ile aralarında bir mutabakat olmadığına dikkat çekerek, "Hewice’yi kontrol altına alma operasyonuna ilişkin Irak Hükümeti’ni bekliyoruz” dedi.

DAİŞ'in elindeki bölgeleri almak için operasyon hazırlıklarının olduğunu söyleyen Yawer, şunları söyledi: “Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki mutabakat Hewice üzerineydi. Ancak Musul’u kurtarma harekatı devreye girdi. Ancak şimdi Irak ile Hewice üzerine hiçbir mutabakat söz konusu değildir. Biz Peşmerge Bakanlığı olarak operasyona hazırız, Irak’ı bekliyoruz."