Yeni asimilasyon merkezleri kaleokullar!

Cizre'de asimilasyon merkezleri olacak ve kalekollar  gibi inşa edildiği için kaleokul olarak adlandırılan okullar, eksikliklere rağmen bu yıl eğitim verecek.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasakları sonrası inşa edilmeye başlanan kaleokullarda eksikliklere rağmen bu yıl eğitim verilecek. Kent merkezinin dışında inşa edilen kaleokulların özellikle son 2 yılda bölgede startı verilen asimilasyon politikalarının merkezleri olacağı ifade ediliyor.

OKULLAR GEREKTİĞİNDE OPERASYON İÇİNDE KULLANILACAK

Kent merkezini yüksekten gören Kuştepe köyünde inşa edilen 7 lise fiziki şartlarından dolayı kaleokul olarak adlandırılıyor. Perde beton kullanılarak inşası yapılan okullar, bölgedeki karakol ve kalekolların mimarisi şeklinde tasarlanmış durumda. Bölgenin tamamını rahat bir şekilde gören okulların çatılarına, TOKİ’nin daha önce yaptığı okullardan farklı olarak kalekollardaki gözetleme kulelerinin aynısı inşa edildi. Birer kaleokul andıran bu okulların daha önceki yasaklarda olduğu gibi olası ihtiyaçta güvenlik güçlerine teslim edileceği kaydediliyor.

TEM KALEOKUL DA GÖREV ALACAK

Öte yandan kaleokullara gidecek öğrenciler her gün kent girişinde bulunan polis kontrol noktasından geçecek. Kaleokullarin inşa edildiği alanın karşısında bir polis karakolu da inşa edilirken kaleokullarda çok sayıda polisin de güvenlik adı altında görev alacağı belirtiliyor. Kulelerde ve öğrenci sınıflarına yakın odalara yerleştirecek polislerin Terörle Mücadele (TEM) ekiplerinden olması ise dikkat çekiyor. TEM'e bağlı polisler geçen eğitim öğretim yılında kentteki okullarda gündem olmuştu.

YİBO'LARIN YERİNİ ALACAK

Kaleokullarda öğrencilere gün boyu eğitim verilmesi planlanıyor. Sabah servislerle alınacak öğrenciler akşam saatlerine kadar okulda tutulacak. Böylece kentten uzak kalmaları sağlanacak. Anadilin kullanıldığı mahalleden uzaklaştırılan okullarda gece kalınması için de yeni yurtlar inşa ediliyor. Özelikle köyden gelen öğrencilerin kalması için inşa edilen yurtların, bölgede YİBO'ların uyguladığı asimilasyon politikalarını devralması bekleniyor.

SU VE SERVİS SORUNU

Öte yandan inşa edilen okulların olduğu alanda şebeke suyu bulunmadığı için öğrencilerin su ihtiyacı itfaiye ekipleri tarafından sağlanacak. Su sorununun yanı sıra maddi durumu kötü olan öğrencilerin servis ücretlerinin ise aileleri zorlayacağı tahmin ediliyor. Önceki eğitim ve öğretim yılında maddi durumu kötü olan çok sayıda öğrenci okula yürüyerek gidiyordu.