Yerel Özerkliği savunan vali kayyum oldu!

Van’a Vali olarak atanan Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, aynı zamanda kayyum olacak. Zorluoğlu, daha önceki bir makalesinde belediye başkanlarının görevden alınmasına itiraz ettiği ortaya çıktı.

Son Valiler Kararnamesi ile Van Valisi İbrahim Taşyapan merkeze alınırken Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu ise Van’a Vali olarak atandı. Yeni Van Valisi ve göreve başlar başlamaz Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum olacak olan Zorluoğlu, İmam Hatip Lisesi Mezunu ve AB ve Türkiye ilişkilerinde bürokratlık yaptı.

Vali Zorluoğlu’na ilişkin en çarpıcı ayrıntı ise, İdarecinin Sesi dergisindeki 'Yeni Yerel Yönetimler Mevzuatı ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı' makalesi.

Zorluoğlu, Temmuz-Ağustos 2011'deki makalesinde Yerindelik (Subsidiyarite) üzerine bazı tespitlerde bulunuyor ve AB Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın salt hukuki değil, aynı zamanda siyasi bir konu olduğuna dikkat çekiyor. Zoruloğlu, 2011 yılında Türkiye’nin birkaç istisna dışında AB Yerel Yönetim Şartlarına konulan çekincelerin de kaldırılabilir olduğunu ifade ediyor.

‘İÇİŞLERİ BAKANI GÖREVDEN ALAMAZ’

Zorloğlu’nun makalesinde en dikkat çeken konu ise suç işleyen mahalli idarecilerin (belediye başkanları, encümenler) İçişleri Bakanı tarafından görevinden alınması. Zorluoğlu konuya ilişkin bölümde şunları kaydediyor: "Ancak Anayasanın 127’nci maddesinin İçişleri Bakanına tanıdığı görevleri ile ilgili bir suç nedeniyle hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idarelerin organları ile bunların üyelerini geçici olarak görevden uzaklaştırabilme yetkisinin AB Yerel Yönetimler Şartına aykırı olduğu, Avrupa Konseyinin Türkiye raporlarında defaten yer aldığından bu fıkraya konulan çekincenin kaldırılmasının Anayasa değişikliği ile birlikte düşünülmesinin uygun olacağı anlaşılmaktadır.”

‘YEREL YÖNETİMLERİNİ HALK KENDİSİ OLUŞTURMALI’

Zorluoğlu ayrıca özerk yerel yönetim hakkı ile yerel yönetimlerini seçimle oluşturma, kendi yetki, idari yapı ve mali kaynaklarına sahip oma hakkı, merkezi yönetim ya da çekincenin kaldırılabileceğini de ilgili makalesinde belirtiyor.

NE YAZDIYSA TERSİNİ YAPACAK

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı iken bunları yazan ve İçişleri Bakanı’nın mahalli idarecileri görevden almasının uygun olmadığını savunan Zorluoğlu şimdi yazdıklarının tam tersini yaparak, İçişleri Bakanlığı tarafından Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum olarak atanmaya hazırlanıyor.

Zorluoğlu, bulunduğu konumun hukuka uygun olmadığını 6 yıl önce yazdığı makale ile bizzat ifade etmiş oluyor.