Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın çağrısıyla düzenlenen iklim zirvesine, atmosfere salınan sera etkili gazların yüzde 80’ininden sorumlu tutulan 40 kadar ülkenin devlet ve hükümet başkanları sanal ortamda katıldı. Zirvenin en önemli gelişmesi ise, ABD’nin küresel ısınmaya karşı mücadeledeki hedeflerini detaylı olarak duyurması olurken, Kongre’nin benzeri yönde adım atıp atmayacağı merak ediliyor.
Donald Trump’ın 2015’te kabul edilen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Anlaşması’ndan çekilmesi ardından küresel ısınmaya karşı mücadelede global bir tutum alınması noktasındaki belirsizlikler sürüyordu. ABD’nin düzenlediği iklim zirvesinin dünkü ilk gününde ise daha önceki sera etkili gaz salınımlarının azaltılmasına dair hedeflerin daha da büyütülmesi dikkat çekti.
HEDEFLER BÜYÜK AMA KONGRE’YE TAKILABİLİR
Buna göre Biden, ülkesinin 2030 yılına kadar gaz salınımlarını 2005 düzeyinin en az yüzde 50 ile 52’sine çekmeyi hedefliyor. Daha önce hedeflerde ise bu oran 2025’e kadar yüzde 26-28 arasında verilmişti. ABD’nin ayrıca 2050’de karbon nötr hedefini tutturması hedefleniyor.
Biden yönetiminin bu hedefleri tutturabilmek için sunduğu dev altyapı planı 2 trilyon doları aşıyor ve bunun içinde ülkenin temiz enerjilere geçişi için de önemli projeler yer alıyor.
Ancak ABD yönetiminin iklim hedeflerinin tutturulabilmesi için Kongre’nin ikinci bileşeni Senato’nun onayı şart. Şu anda 100 sandalyelik Senato’da Demokratlar ve Cumhuriyetçiler 50’şer sandalyeye sahipler ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in oyuyla denge Demokratlardan yana. Fakat dev dönüşüm projelerinin sorunsuz hayata geçirilmesi için teorik olarak 60 kadar oya ihtiyaç var. Zira Senato’daki Cumhuriyetçiler, Biden’ın planından 4 kat daha az maliyetli bir plandan yanalar. Ayrıca Virginia’daki muhafazakâr seçmenin de desteğini alan Demokrat Senatör Joe Manchin gibi isimlerin de dev yatırım planlarının finansmanı konusunda zorluk çıkarmalarından endişe ediliyor.
UMUTLAR GLASGOW’DAKİ ZİRVEDE
Küresel ısınmanın 19’uncu yüzyıl düzeyine oranla 1,5-2 derece aralığında tutulması amacıyla belirlenen birçok global hedefin tüm ülkelerin çabası olmadan gerçekleştirilmesi neredeyse imkânsız. Bu yüzden ABD’nin yanı sıra şu anda en fazla karbondioksit (CO2) ülke konumundaki Çin ile gelişmekte veya yükselmekte olan diğer ülkelerin de kesin tavrı şart.
ABD’nin düzenlediği zirvede Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping de ülkesinin gecikmeli de olsa sıfır karbon hedefini tutturmakta kararlı olduğunu söyledi. Xi Jinping, bu hedefin 2060’a kadar tutturulması için uluslararası toplum ile işbirliği içinde çalışacaklarını vaat etti.
Ancak küresel çaptaki iklimle mücadele hedeflerinin ülkeler bazında ne kadar sahiplenileceği konusu yine COP26 zirvesine kaldı. Geçtiğimiz yıl salgın önlemleri nedeniyle iptal edilen zirve, kasım ayında İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlenecek.
Geçtiğimiz gün ABD’nin düzenlediği zirve öncesinde açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ‘uçurumun kenarında’ olunduğu uyarısında bulunmuş ve 2021’in küresel ısınmaya karşı net bir tutum alınması açısından hayati önemde olduğunu vurgulamıştı.