CO2 emisyonları 2021’de yeniden tırmanışa geçecek
Enerji ile bağlantılı CO2 emisyonlarının 2021 yılında yüzde 4,8’lik bir artış göstermesi bekleniyor.
Enerji ile bağlantılı CO2 emisyonlarının 2021 yılında yüzde 4,8’lik bir artış göstermesi bekleniyor.
Uluslararası Enerji Kurumu (UEK) enerji üretimi ve tüketimi ile bağlantılı sera gazı emisyonlarının 2021’de tırmanarak, Covid-19 öncesi zirve noktasına yeniden ulaşacağı tahmininde bulundu. Bu durumun özellikle başta kömürün yeniden canlanması olmak üzere tüm fosil enerjilere olan küresel talebin yeniden başlaması ile bağlantılı olduğu belirtiliyor.
CO2 emisyonları 2020 yılında salgın ve bu kapsamdaki evde kalma tedbirleriyle bağlantılı olarak yüzde 5,8’lik tarihi bir gerileme yaşamıştı. Ancak 2021’de yüzde 4,8’lik artış yaşaması bekleniyor.
2010’da mali kriz ardından yaşanan zirve ardından, 2021’in küresel ısınmanın kökeninde yer alan bu emisyonlar konusunda en kötü ikinci yılını yaşayacağı kaydediliyor. Başta kalkınmakta ülkelerde en fazla kullanılan kömür başta olmak üzere tüm fosil enerjilere talebin 2021’de belirgin bir şekilde artacağı belirtiliyor.
UEK’e göre kömür talebi yüzde 4,5 düzeyindeki bir artışla 2019 düzeyini aşarak 2014’teki zirveye yaklaşacak.
Petrol talebi de güçlü bir şekilde artacak ama havacılık sektöründeki belirsizlikten kaynaklı olarak 2019 zirvesini yakalaması beklenmiyor.
Yenilenebilir enerji alanında da, elektrik üretimi yüzde 8 artarak, küresel elektrik tüketiminin yüzde 30’unu karşılayacak. Özellikle güneş ve rüzgar enerjisi yıllık bazda rekor bir artış yaşayacak. Rüzgar enerjisinden elektrik üretimi 2020 yılına göre yüzde 17, fotovoltaik kaynakların yüzde 18’eyakın artış göstermesi bekleniyor. Çin bu ilerlemelerin yarısına yakınını temsil ediyor.
Genel olarak enerji ile bağlantılı emisyonların 2021’de göstereceği yükseliş, 2019 düzeyinden sadece 1,2 oranında düşüş olacak. UEK Müdürü Fatih Birol, “İşte Covid krizinden sonraki ekonomik toparlanmanın iklimimiz için sürdürülebilir olmaktan başka her şey olduğunu gösteren karanlık bir uyarı” dedi. Birol, “Hükümetler emisyonları azaltmaya başlamak için hızlı hareket etmezse, 2022'de daha da kötü bir durumla karşı karşıya kalmamız muhtemel” diye ekledi.
Birol’a göre bu hafta ABD Başkanı Joe Biden tarafından organize edilen iklim zirvesi, Glasgow’da COP26 iklim konferansı öncesi açık ve acil eylemlere dahil olmak açısından kritik bir zamanı ifade ediyor.