Fosil enerjileri azaltmak yerine destek veriliyor 

Küresel ısınma hedeflerinin tutturulabilmesi için dünyanın fosil enerjileri azaltıp yeşil enerji kaynaklarına yönelmesi gerekirken, halen zararlı enerjilere daha fazla yatırım yapılması dikkat çekiyor. 

Küresel ısınmanın BM tarafından hedeflendiği gibi bu yüzyıl sonuna kadar 1,5 derece ile sınırlı kalması için dünyanın fosil enerji tüketimini her yıl yüzde 6 oranında düşürmesi gerektiği vurgulanıyor. 

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (PNUE) ile farklı enstitüler tarafından yayınlanan ortak rapora göre, dünyanın geleceğini tehdit eden küresel ısınma ile mücadelede hedefler ile pratik politikalar uyuşmuyor. 

Birleşmiş Milletler’in (BM) gözetiminde 2015 yılında kabul edilen Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen hedefe göre, küresel ısınma bu yüzyılın sonuna kadar 19’uncu yüzyıl düzeyine oranla en fazla 1,5 ile sınırlı kalmalı. Aksi halde dünyanın iklimsel dengesi değişecek ve bunun ağır insani sonuçları olacak. Önümüzdeki on yıllarda yüz milyonlarca kişinin hem okyanuslardaki yükselme hem de kuraklaşma ve tarımsal alanların azalması nedeniyle yerlerinden göçmek zorunda kalacağı tahmin ediliyor. 

2030’A KADAR HER YIL YÜZDE 6 AZALTILMALI 

PNUE ile birçok araştırma enstitüsünün yaptığı ortak çalışmaya göre, küresel ısınma hedeflerinin tutturulabilmesi için petrol, kömür veya doğalgaz gibi fosil enerjilerin tüketiminde acilen azaltılmaya gidilmesi gerekiyor. Buna göre, bu enerji türlerinde 2030’a kadar yıllık en az yüzde 6’lık bir düşüş kaydedilmezse iklim hedeflerinin tutturmak mümkün olmayacak. 

DÜŞÜŞÜN AKSİNE ARTIŞ YAŞANIYOR 

Ancak raporda dikkat çekilen bir diğer gerçek ise, fosil enerji tüketiminde düşüş yerine artış kaydedilecek. Buna göre, önümüzdeki 10 yılda bu artış yıllık en az yüzde 2 olarak gerçekleşecek. 

Fosil enerjileri en fazla tüketen ülkeler olarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin ve Rusya öne çıkıyor. 

Bu yıl Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik küçülmenin sonucu olarak fosil enerjilerin tüketiminde 2019’a oranla yüzde 7’lik bir düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Bu düşüş kömürde yüzde 8, petrolde yüzde 7 ve doğalgazda yüzde 3 olarak ölçüldü. 

PNUE ve diğer kuruluşların raporuna göre, önümüzdeki 10 yılda kömürdeki tüketim düşüşünün yılda en az yüzde 11, petrolde ise en az yüzde 4 olması gerekiyor. 

FOSİLE 230, TEMİZ ENERJİLERE 130 MİLYAR DOLAR 

Raporlar ve araştırmalar bu gerçeği ifade ederken, iklim hedefleri ilan etmekle övünen devletlerin fosil enerjilere ciddi destek sunmaya devam ettiği görülüyor. 

Covid-19’un neden olduğu ekonomik kriz nedeniyle dünyanın önde gelen ekonomilerinin yer aldığı G20 ülkelerince açıklanan ekonomik paketlerde fosil enerji yatırımlarına 230 milyar dolar destek verileceği duyuruldu. Ancak aynı ülkeler küresel ısınmaya karşı mücadelede başarı için zorunlu görülen rüzgâr, güneş veya su gibi yeşil enerji kaynaklarının üretimine sadece 130 milyar dolar destek verecek.