Kentlerde ağaçlandırma nasıl olmalı?

Hava kirliliğine ve küresel ısınmaya karşı mücadele amacıyla büyük kentlerde bol bol ağaç dikilmesini eleştiren peyzaj mimarları, yoğunluktan ziyade kaliteye önem verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Dünyanın birçok büyük şehrinde belediye başkanları, küresel ısınma ile mücadele kapsamında şehirlerdeki yeşil alanların ve ağaçların arttırılmasına odaklanıyor. Fransa’nın başkenti Paris’te en az 5 kent ormanı projesi duyurulurken, İtalya’nın Milano şehrinde belediye tarafından 2030 yılına kadar 3 milyon ağaç dikileceği ilan edilmişti.

Bu ağaç dikimleri ya çok dar alanlarda ya da büyükçe saksılar içerisinde yapılacak. Ağaçların kent içindeki betonlaşmaya karşı serinletici etkisinin bilinmesine rağmen gelişigüzel yapılan ağaçlandırmaların etkili olmayacağı savunuluyor.

ÇOK DİKMEKTEN ZİYADE KALİTELİ DİKİM YAPILMALI

Fransız Çevre ve Ekolojik Dönüşüm Bakanlığı için de çalışan peyzaj mimarı Caroline Mollie, dünyanın birçok büyük kentinde yoğun biçimde ağaç ekilmesinin küresel ısınma ile mücadelede başarıyı garanti etmediğinin altını çiziyor. La Matinale programına konuşan Mollie, “Bir belediye başkanının kentinde 30 bin ya da 100 bin ağaç dikeceğini ilan etmesi, her durumda iyi bir haber demek değildir” diyerek, uyarıyor.

“Çok (ağaç) dikmek gerekli değildir, önemli olanlar kaliteli dikmektir” diyen Caroline Mollie, birbirinden kopuk olarak veya kök salmasına izin verilmeyecek şekilde ekilen ağaçların sayısının çok olmasının faydasının olmadığına işaret etti.

BÜYÜKLÜKLERİ BELİRLEYİCİ

Molli’ye göre, ağaçların klimatizör etkisinin olması ve CO2 hapsetmesi için belirli bir büyüklükte olmaları gerekiyor ancak birçok şehirde ekilen ağaçlar büyük saksılarda bulunuyor. Ancak bu saksılar ne kadar büyük olsa da ağaçların yeterince kök salmalarına imkân tanımıyor ve böylece kendilerinden beklenenin alınması mümkün değil.

DEV AĞAÇLARI KESİP YERLERİNE KÜÇÜKLERİ EKİLİYOR

İsviçreli mimar Monique Keller’e göre de birçok kentte ağaç dikimi konusunda yanlış politikalar izleniyor. Bazı şehirlerde dev ağaçların kesilerek yerlerine daha küçük boyutlardakilerin ekilmesini eleştiren Keller, küçük ağaçların yeterince CO2 emme ve serinletici etkilerini gösterebilmeleri için onlarca yıl gerekebiliyor.

Ağaçların sık sık budanmasıyla birlikte serinletici etkilerinin azaltılacağını vurgulayan Keller’e göre, “Oysa biliyoruz ki, şehirlerde iklimi yenileyen ağaçların yapraklarının kütlesidir” diye uyardı.