Sanal ağlar: Gençler arasında bedensel dismorfik bozukluğu artıyor

Yapılan bir araştırma, sanal ağların aşırı kullanımının gençlerde bedensel dismorfik bozukluğu hastalığının ciddi bir biçimde yayılmasına neden olduğunu gösteriyor.

Bedensel dismorfik bozukluğu, kişinin görünüşünde algıladığı kusurları saplantı hâline getirmesi durumunda kullanılan bir terim. Teknolojilerin her geçen gün akıllı telefonlar ve tabletler aracılığıyla daha fazla gençlerin hayatına girerken, sanal ağlarda geçirdikleri her süre bu yönlü kendilerini ‘kusurlu’ hissetmeleri riskini arttırıyor. Zira sanal ağlardan yayın yapan ve bu ağlar sayesinde ‘ünlü’ olan birçok kişiyi kendilerine ‘rol modeli’ yapan gençler, fikri gelişim yerine fiziksel özellikleri daha fazla öne çıkarmaya yöneliyor.

BEŞTE BİRİ AŞIRI KİLOLU AMA YARISI KÖTÜ HİSSEDİYOR

Santé Suisse adlı İsviçre sağlık kuruluşu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, genç yaştaki erkek ve kadınlarda bedensel dismorfik bozukluğu oranı ciddi boyutlarda. Araştırmaya göre, toplamda gençlerin sadece yüzde 20’lik bir kısmında fazla kilo sorunu olsa da, kadınların yüzde 50’si kendilerini ‘aşırı kilolu’ buluyor. Erkeklerde ise bu oran yüzde 40’ı buluyor.

‘Gençlerin bedenleri hakkında deforme bir vizyona sahip oldukları’ sonucuna varılan araştırmaya göre, bedensel dismorfik bozukluğunun gençlerde psikolojik bozukluklara neden olabileceğinin altı çiziliyor. Özellikle anoreksiye dikkat çekilen araştırmada, gençler arasında buna neden olan başlıca faktörün sosyal ağlar olduğu vurgulanıyor.

ROL MODELLER GENÇLERİ KÖTÜ ETKİLİYOR

Sosyal ağlarda oldukça tanınmış Kim Kardashian gibi figürlere dikkat çekilen araştırmada, bu tür kişilerin milyonlarca genç için örnek olduğu gerçeğine işaret ediliyor. Bu tür model kişilikler, bedenin birçok organının estetik ameliyatlara maruz bırakılmasıyla ‘bedendeki kusurların gizlenebileceği’ tezini akıllara kazıtıyorlar.

Benzer şekilde estetik uzmanları da sanal ağlar üzerinden promosyonlarını daha fazla gençlere ulaştırmayı başarıyor.

“GÜZEL İSEK MUTLUYUZ”

Araştırmaya dair konuşan psikolog Magali Volery, sanal ağların gençler üzerinde ağır bir baskı oluşturduğuna dikkat çekerken, “Güzel isek mutluyuz; dayatılan bu. Ve bu modern dünyanın bir illüzyonu” diyerek, var olan tehlikeyi ifade ediyor.

“BİR ŞEYİ BEYNE SOKMAK ÇIKARMAKTAN DAHA KOLAY”

Yaşadıklarına ilişkin RTS televizyonuna konuşan Manon adlı 16 yaşındaki bir genç kadın, “Bir şeyi insanın beynine kazımak, onu beyinden çıkarmaktan daha kolay. Ancak bunu bir beyinden çıkarmak gerekmiyor, tüm bir toplumdan kazımak gerekiyor. En azından sosyal ağlardaki insanların (beyinlerinden)” diye belirtiyor.