Avusturya'da 23 isimden CPT’ye mektup: Abdullah Öcalan ile acilen görüşün

Avusturya’da tanınmış 23 isim CPT’ye mektup yazarak, “Sayın Öcalan ile görüşmek ve sağlık durumu hakkında bilgi almak üzere derhal İmralı'ya bir heyet göndermenizi talep ediyoruz” dedi.

Avusturya’da aralarında işçi sendikaları, siyasi parti, insan hakları örgütlerinin temsilcileri, aktivist, akademisyen, avukat ve gazetecilerin olduğu 23 isim, bir CPT heyetinin acilen İmralı adasına gidip inceleme yapmasını istedi.

23 ismin CPT'ye yazdığı mektupta şu ifadeler yer aldı:

“Sayın Dr. Mitchell,
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir birliğin üyeleri olarak, örgütler, İşçi sendikaları, siyasi partiler, barış ve insan hakları örgütleri, aktivistler, akademisyenler, profesörler, avukatlar ve gazeteciler olarak sizlere acil bir çağrıda bulunuyoruz.

Milyonlarca Kürt tarafından meşru siyasi temsilcileri olarak kabul edilen Kürt temsilci Abdullah Öcalan, 38 aydır Türk devleti tarafından İmralı adasında ağırlaştırılmış tecrit altında tutulmaktadır. Türkiye, insan haklarına aykırı olan bu insanlık dışı tecritte Sayın Öcalan'ı "yok" etmiştir, artık yokmuş gibi davranıyorlar.

Üç yılı aşkın bir süredir avukatları ve ailesi de dahil olmak üzere dış dünya ile hiçbir şekilde temas kurmasına izin verilmiyor. Bu süre boyunca Türkiye, İmralı adasını kelimenin tam anlamıyla bir "yüzen tabuta" dönüştürmeye çalıştı. Şu anda 75 yaşında olan Abdullah Öcalan, 25 yıldır tecrit işkencesine maruz bırakılıyor ve son üç yıldır sağlığı hakkında hiçbir bilgi sızmıyor. Şu anda nerede olduğu bile teyit edilemiyor. Onun durumu birçok Kürt’ü derinden etkiliyor.
Bu nedenle CPT olarak sizden harekete geçmenizi istiyoruz. CPT olarak, Türkiye'dekiler de dahil olmak üzere sözleşmeye taraf devletlerin tüm gözaltı merkezlerini ziyaret etme hakkına ve sorumluluğuna sahipsiniz. Bu, size uzman ekibinizi İmralı'ya gönderme fırsatı vermektedir, zira Türk hükümeti size sınırsız erişim sağlamakla yükümlüdür. Sayın Öcalan'ın tutuklu bulunduğu cezaevini ziyaret etme fırsatınız olacak ve sizinle özgürce iletişim kurabilmesi için kendisiyle şahsen görüşmenize izin verilmelidir.
CPT olarak sizden, Avrupa Konseyi Tüzüğü'nün 3. Maddesi uyarınca hareket etmenizi rica ediyoruz: "Avrupa Konseyi'nin her üyesi, hukukun üstünlüğü ilkesini ve kendi yetki alanı içinde bulunan herkesin insan hakları ve temel özgürlüklerden yararlanacağı ilkesini kabul eder*. Sayın Öcalan, yirmi beş yıl boyunca temel insan haklarından ve özellikle de üç yıl boyunca avukatları veya aile üyeleriyle görüşme hakkından mahrum bırakılan bir Avrupa Konseyi üyesi devletin vatandaşıdır.
Sayın Öcalan ile görüşmek ve sağlık durumu hakkında bilgi almak üzere derhal İmralı'ya bir heyet göndermenizi talep ediyoruz. Türkiye'nin nihayet Sayın Öcalan'ın ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine izin vermesi için baskı yapmanız son derece yerinde olacaktır. Böyle bir adım, Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olarak yükümlülüklerini tam anlamıyla yerine getirmesini sağlamak açısından hayati önem taşımaktadır. Bu, acil bir insan hakları meselesinin çözümüne yardımcı olacak ve milyonlarca Kürt’ün endişelerini giderecektir. Ayrıca Türkiye'deki Kürt sorununun barışçıl çözümü için gerekli olan uzlaşma ruhunu da canlandırabilir.”
İMZACILAR

Çağrı mektubunda imzası bulunanlar şunlar:
-Katerina Anastasiou - KPÖ Federal Sözcüsü
-Berivan Aslan - GRÜNE Viyana Eyalet Parlamentosu Üyesi
-Walter Baier - Avrupa Sol Partisi Başkanı
-Dr. Ernst Berger - Viyana Tıp Üniversitesi'nde Doktor
-Şenol Grasl-Akkılıç - Volkshilfe Viyana
-Dipl.Ing. Beransch Hartunian-Tahmasians - Avusturya-Ermeni Kültür Derneği Başkanı
-Dr. Cecilia Heiss - İşkence ve Savaştan Kurtulanlar için Hemayat Bakım Merkezi
-Prof. Dr. Franz Klein - Viyana Üniversitesi
-Robert Krotzer - KPÖ Graz Belediye Meclis Üyesi
-Nikolaus Kunrath - Viyana Eyalet Parlamentosu Üyesi, Yeşiller
-Clemens Lahner - Avukat
-Dr. Ali Mazoudji - Yazar
-Frederike Neuner - Emekli
-Dr. Azad Noree - Yazar
-Doron Rabinovici - Yazar
-Gerhard Ruiss - Yazar
-Selma Schacht - AK Viyana'da KOMintern'den sorumlu İşçi Odası Meclis Üyesi
-Anselm Schindler - Yazar ve Aktivist
-Gabriele Schmidt - Viyana İşçi Odası
-Tobias Schweiger - KPÖ Federal Sözcüsü
-Barbara Steiner - Siyaset bilimci, Transform Europe Direktörü
-Samuel Stuhlpfarrer - TAGEBUCH Genel Yayın Yönetmeni
-Prof. Fred Turnheim - Uluslararası Medya Enstitüsü