Bern'de Erdoğan’ın savaş suçları teşhir edildi

İsviçreli devrimci gençlik örgütleri, Erdoğan rejiminin işlediği savaş suçlarına ilişkin eylem yaptı; “Ukrayna'da Putin'i, Kürdistan'da Erdoğan'ı durdurun” çağrısı yaptı.

İsviçre'nin başkenti Bern'de, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın işlediği insanlık ve savaş suçları, İsviçreli Devrimci Gençlik Örgütleri öncülüğünde düzenlenen eylemle protesto edildi.

İsviçre’de 2017’deki bir eylem sırasında “Erdoğan’ı kendi silahlarıyla öldürün” afişi nedeniyle açılan dava, bugün beraatla sonuçlanmıştı.

Merkez tren istasyonu önünde akşam saat 19.00'da bir araya gelen gençlik örgütlerinin eylemine Türkiyeli ve Kürdistanlı kurumlar da destek verdi.

Üzerinde davaya konu olan  “Erdoğan'ı kendi silahıyla öldürün” pankartının sansürlenmiş halinin yanı sıra, Erdoğan’ın yüzünün yarısı ile Putin'inkinin birleştirilmiş fotoğrafından oluşan ve “Ukrayna'da Putin'i, Kürdistan'da Erdoğan'ı durdurun” pankartı dikkat çekti.

Söz konusu pankartın 2017 yılında gösterilmesinden bu yana Türkiye'deki faşizmin yükselişe geçtiğine vurgu yapılan konuşmalarda şu ifadelere yer verildi: 

“Türk ordusu, cihadist DAİŞ çeteleriyle birlikte Suriye'nin kuzeyindeki çeşitli şehirlerin kontrolünü ele geçirdi ve Erdoğan, savaş politikasını her gün insansız hava araçları ve kimyasal silahlarla sürdürüyor.

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi, kadın cinayetleri sayısının yüzde bin 400 civarında artması, Erdoğan'ın ataerkil siyasetinin sadece bir parçası ve faşizme dayalı iktidar gerçeğini gözler önüne seriyor. Biz bu faşizme karşı aynı zamanda büyük bir direniş de görüyoruz. Türkiye'de büyük baskılara rağmen halk sokaklara dökülüyor ve devrimci gerilla güçleri Türk ordusuna büyük yenilgiler yaşatıyor. Hesekê'de son dönemde Türk destekli DAİŞ'in isyanının bastırılması bunun en büyük örneğidir.

Biz de burada, kapitalizmin kalbinde sorumluluklarımızı üstlenerek İsviçre şirketleri ve bankalarının Türkiye'deki çevresel yıkımdan, baskı ve iç savaştan yararlanmasına izin vermeyeceğiz.  İsviçre ile Türkiye arasındaki ticaret antlaşmalarının artması, açıkça Erdoğan rejimini güçlendirmektedir.   

Bu gidişata ve Erdoğan faşizmine karşı tüm devrimci kurumları mücadeleyi ortaklaştırmaya çağırıyoruz."  

Konuşmalar ardından Erdoğan faşizminin ve savaş suçlarının teşhir edildiği sloganlarla ve gerilla mücadelesinin sahiplenildiği şarkı ve marşlar eşliğinde yürüyüşe geçildi.

Kentin önemli merkezlerinde durarak buralarda da açıklamalar yapıldı. Erdoğan rejiminin mağdurlarından Suruç gazisi Güneş Erzurumluoğlu da 7 Mart 2015 DAİŞ'e karşı Til Temir'de şehit düşen enternasyonalist Ivana Hoffman'ı anarak bir konuşma yaptı.

Yaklaşık 1 saat boyunca başkent Bern sokaklarında Erdoğan faşizminin teşhir edildiği sloganlar atıldı. Eylem Reithalle alanında sonlandırıldı.