30 yıl sonra tahliye edilen tutsağa zılgıtlı karşılama

İzmir Aliağa Şakran 2 No'lu Kapalı Cezaevi'nde tahliyesi altı ay engellendikten sonra tahliye edilen 30 yıllık tutsak Hayrettin Ekinci, memleketi Amed’de zılgıtlarla karşılandı.

Türk devletinin cezaevlerinde 30 yıl boyunca tutsak edilen Hayrettin Ekinci, en son İzmir Aliağa Şakran 2 No'lu Kapalı Cezaevi'nde tutsakken tahliyesi “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği gerekçesiyle altı ay engellenmişti. 

63 yaşındaki tutsak Hayrettin Ekinci, 3 Ekim günü tahliye edildi. Bu cuma sabahı memleketi Amed’e gelen Ekinci, havaalanında yakınları, Amed Tutuklu Aileler ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il ve ilçe temsilcileri tarafında karşılandı. 

Zılgıtlarla karşılanan Ekinci, daha sonra Xana Axpar (Çınar) ilçesinde bulunan evine doğru yola çıktı. 

1994 yılında İstanbul’da tutuklanarak dönemin hukuksuz kurumu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından "Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak" suçlamasıyla müebbet hapse mahkum edilen Ekinci, tutsaklığı boyunca sırasıyla İstanbul, Dilok (Antep), Mêrdîn (Mardin) ve İzmir cezaevlerinde tutuldu. 

Hayrettin Ekinci, 30 yılda anadili Kürtçenin Kurmancî lehçesinde "Li Çiyaye Qerejdax Şopa Gerilla", "Birîna Qerejdaxe", "Jan Bune Nepenî", "Rewşa Kurden Ezîdî", "Hemû diwanen min", "Qesra evîne", "Strana merxasa" ve "Dengbêjî"   isimli kitapları çıkardı.