FEDA, Koçgiri'de katledilenleri andı

FEDA, Koçgiri'de katledilenleri anarak, "Verdikleri ikrara öz savunma temelinde sahip çıkacağımızın sözünü yineliyoruz" dedi.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İttihat ve Terakki’nin ırkçı ve katliamcı zihniyetini devralan Türk ulus devleti Rêya Haq Kürt Alevi toplumsallığını dağıtma, parçalama, geriye kalanları da kendine biat ettirme amaçlı Koçgiri soykırımının yüzüncü yılını geride bıraktı. Koçgiri ve Dersim soykırımları başta olmak üzere kadim halklar ve inançlara yaşatılan soykırımlarla hala yüzleşilmemiş, hesap sorulamamıştır" denildi.

"Türk ulus devletinin tekçi, katliamcı, soykırımcı zihniyeti, Koçgiri Rêya Haq (Hak Yol) inancının demokratik komünal bu değerleri ile çelişki ve çatışmayı esas almıştır" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Tarihsellik ve meşruluk temelindeki haklı hak ve taleplerinin görüşülmesi yerine, bölgeye büyük askeri saldırılar yapılmış, Zara-İmranlı-Refahiye genelinde yaşatılan soykırım ve sonrasında uygulanan asimilasyon ve göçertme politikaları ile Kürt, Rêya Heq Alevi toplumsallığının yok edilmesi, dağıtılması yolu tercih edilmiştir" diye kaydedildi.

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Yüzlerce köy yakıp yıkılmış, on binlerce Koçgirili sürgün edilmiştir. Ocaxları, kutsalları ve jiyarları dağıtılmış, pîr talipsiz, talip pîrsiz bırakılmıştır.

Türk-İslam sentezi stratejisi ile hareket eden sömürgeci ırkçı zihniyet; Koçgiri soykırımının sonuçları ve selefist zihniyetinin deneyimleri üzerinden Ağrı, Zilan ve Dersim soykırımını halkımıza yaşatmıştır.

Bu nedenledir ki, Koçgiri anlaşılmadan tarihi boyunca Alevi toplumumuzun maruz kaldığı Maraş, Malatya, Çorum, Sivas, Gazi-Ümraniye katliamları da anlaşılamaz. Aynı zamanda Mazdek, Babek, Şeyh Bedreddin, Babai, Şahkulu, Kalenderi başta olmak üzere mazlumların diğer öz savunma isyanları anlaşılmaz ise Koçgiri de anlaşılamaz.

Koçgiri’de zalimin zulmüne uğrayan canlarımız şahsında, hakikat mücadelesinde şehadete ulaşan tüm canlarımızın anıları önünde saygıyla eğiliyor, verdikleri ikrara öz savunma temelinde sahip çıkacağımızın sözünü yineliyoruz."