Greenreport: Türk devleti kimyasal kullanılıyor, dünya yüzünü başka yöne çeviriyor

İtalya’da ekolojik ekonominin belirlediği ilkelerden ilham alarak yayın yapan çevreci gazete Greenreport.it, Türk devletinin gerillaya karşı düzenlediği kimyasal saldırıları sayfalarına taşıdı.

Hem basılı hem de çevirimiçi yayını ile İtalya’da ilk örneği teşkil eden Greenreport.it sitesinde Umberto Mazzantini imzalı haberde Türk devletinin kimyasal saldırıları ve buna karşı uluslararası sessizliğe dikkat çekildi. 

2011 yılından bu yana La Repubblica gazetesinin çevirimci versiyonu ile bir ortaklık yaparak birbirine bağlanan Greenreport.it sitesindeki haber, “Türk ordusu Kürt gerillaları yasaklı silahlar ve kirli bombalarla bombalıyor. Ukrayna ve Gazze'de olduğu gibi, ama dünya yüzünü başka yöne çeviriyor” başlığını taşıyor. 

Umberto Mazzantini, Türk devletinin ikiyüzlülüğü ve suçlarını şöyle özetledi: “Ukrayna ve Filistin'deki savaşlar, çeşitli ülkelerin kamuoyunun ilgisi dışında kirli savaşlarını sürdürmeleri için bir fırsat sunuyor. Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapan, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki soykırımını ve yasadışı bombardımanlarını yürekten kınayan, Filistinlilerin bağımsızlık ve iki devlet hakkına saygı gösterilmesi çağrısında bulunan bir NATO ülkesi olan Türkiye, söz konusu Kürt halkı olduğunda ise bunun tam tersini yapıyor, kendi ülkesinde zulmediyor, hapsediyor; Suriye ve Irak'ta saldırıyor, işgal ediyor, bombalıyor ve öldürüyor; başkalarının diğer halklara karşı kullandığı yasak silahların aynısını kullanıyor ve başkalarının kendi kaderini tayin etme hakkına saygı duyduğunu söylüyor.”

Mazzantini, YJA Star’ın 27 Mayıs günü gerillaya karşı kullanılan kimyasal içerikli patlayıcılara ilişkin paylaştığı görüntülere dikkat çekti. 

Mazzantini, “Gazze ve Ukrayna'da insanlar ölürken, diğer halkların da uğruna öldüğü aynı özgürlük adına onlarca yıldır öldürülen Kürtleri ne çabuk unuttuk. Müttefikimiz olan bir ülkenin kimyasal silahlarla zehirlediği kendi özgürlüğümüzdür. Cezasız bırakılmış, görmezden gelinmiş, gözlerimizi başka yöne çevireceğimizden ve sömürgeci bir imha ve işgal savaşının kimyasal kokusunu almayacağımızdan emin bir şekilde.”